Hjertesalat er et lille, aflangt og meget fast salathoved. Bladene danner en lukket roset omkring stokken. Hvert blad har en fast, fyldig bund og en lodret stilk, som er hvid. Selve bladet er grønt. Et hjertesalathoved vejer ca. 100 gram.
Hjertesalat har en mild, sødlig smag og en god sprødhed. Dens blade er mere spæde og delikate end den grovere romainesalat.
Skær bunden af salathovedet og kassér eventuelt de yderste blade. Skil bladene fra hinanden og skyl dem. Hjertesalat kan spises rå. Riv bladene i grove stykker og brug dem i salatblandinger. Salaten bliver ikke slatten, men bevarer sin sprødhed. De hele blade har en størrelse, som gør dem velegnet til at bruges i sandwich og på smørrebrød under pålægget. De små blade kan også serveres med forskelligt fyld, fx tomattapenade, som en snack eller til en tapas- eller osteanretning, Hjertesalat kan halveres og steges eller grilles som halve hoveder, der serveres som tilbehør til middagsretter. Hjertesalat kan bruges i opskrifter, hvor der står romainesalat, fx cæsarsalat. Hjertesalat kan holde sig i en uge i køleskab.
Maj til oktober.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for hjertesalat, har vi valgt romainesalat.