Den mest almindelige hjertesalat har lysegrønne blade, men der findes også en udgave med rødlige blade. Et hjertesalathoved vejer ca.100 gram, og det er mere velegnet til en lille husholdning end fx et stort iceberg.
Hjertesalat kaldes ofte mini-romainesalat, fordi det er en miniatureudgave af den større og grovere romainesalat. Oprindelig var hjertesalat et romainesalathoved, hvor de yderste blade blev fjernet, og tilbage var ”hjertet”. Hjertesalat er et lille, aflangt og meget fast salathoved, som har en mild, sødlig smag og en god sprødhed. Bladene danner en lukket roset omkring stokken. Hvert blad har en fast, fyldig bund og en lodret stilk, som er hvid. Selve bladet er grønt eller rødligt.
Skær bunden af salathovedet og kassér eventuelt de yderste blade. Skil bladene fra hinanden, skyl dem under rindende vand og lad dem dryppe godt af, enten i et dørslag/salatslynge eller læg dem på et rent viskestykke. Salater kan fra naturens hånd indeholde bakterier og virus på overfladen. Ved grundig skylning fjerner du op til 80 procent af disse, ifølge Fødevarestyrelsen. .
Riv bladene i grove stykker eller findel dem med en kniv. Brug salaten i salatblandinger. Salaten bliver ikke slatten, men bevarer sin sprødhed. De hele blade har en størrelse, som gør dem velegnet til sandwicher og på smørrebrød under pålægget. De små blade kan serveres med forskelligt fyld, fx tomattapenade, som en snack eller til en tapas- eller osteanretning, Hjertesalat kan halveres og steges eller grilles som halve hoveder, der serveres som tilbehør til middagsretter. Hjertesalat kan bruges i opskrifter, hvor der står romainesalat, fx cæsarsalat.
Hjertesalat kan holde sig en uges tid i køleskab. Opbevar det i en plastpose eller i en bøtte med tætsluttende låg.
Maj til oktober.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet .