Spinat

Spinat
Spinat leder tankerne hen på Skipper Skræk og at det skulle være særdeles sundt at spise spinat, men man kan også tale om at begå en fejl, ved at "træde i spinaten". Spinat, med den latinske betegnelse Spinacia oleracea, er en grøn bladgrønsag i familie med beder.

Oprindelse

Spinat blev oprindeligt dyrket i Iran for over 2000 år siden, og betegnelsen "spinat" er afledt af det persiske "ispanai", der betyder "grøn hånd", hvor "ispanai" efterhånden bliver til "spanachia". Med kultivering i de romerske og græske riger blev spinat en udbredt kulturplante, der kom til Kina i år 647, og derefter lokaliseret i Spanien, Tyskland og i Amerika i begyndelsen af 1800 tallet. Fra 1920 blev tegneserienfiguren Skipper Skræk: "Popeye the Sailorman" talerør for det sunde i at spise spinat, idet han bliver overnaturlig stærk af en dåse spinat. Det skulle angiveligt bero på at jernindholdet var meget højt. Senere undersøgelser har vist, at jernindholdet ikke er så fantastisk højt.

Anvendelse

Spinat kan serveres som "salat" fx sammen med blåskimmelost og mandler, i form af stuvninger fx flødestuvet spinat, eller røres i hakket kød og gærdej, eller indgå som fyld i tærter.

Sæson

April - oktober.

Næringsindhold

Spinat har et vist indhold af jern og calcium, men indeholder også oxalsyre, der netop binder jern og calcium og dermed hæmmer kroppens optagelse af calcium og jern. Vitaminer og mineraler.

Det er derfor en god ide at tilsætte non-oxal til retter med spinat (og rabarber), hvis man ofte spiser de to slags grønsager, fordi non-oxal neutraliserer oxalsyren.

Forbehold

Friske spinatblade skal skylles rigtigt godt i mange hold vand for at fjerne jordbakterier, før man anvender dem i madlavning - især hvis bladene bliver brugt friske i en salat.

Kilder

  • Wikepedia.org og Havenyt.