Babysalat og crispsalat

Babysalat og crispsalat
Babysalater og crispsalater er populære. De findes lettilgængelige i ethvert supermarkedets grøntafdelinger. Nogle produkter indeholder blandinger af forskellige salatsorter og andre kun en bestemt sort. De er nærmest serveringsklare fra emballagen til salatskålen. Nogle af salaterne behøver du ikke engang at skylle, da de er dyrket sterilt.

Hvad er babysalat?

Babysalat er en fællesbetegnelse for salatblandinger med små, spæde salatblade, fx egeblad, rucola og lollo rossa. Salatbladene kan desuden være spæde blade af grøntsager, som spinat, rødbede, grønkål og mangold/bladbede. De sælges ofte i en blanding, men fås også hver for sig. Babysalater kan nemt dyrkes i en køkkenhave eller i en krukke på altanen. Du kan købe frøblandinger med et mix af flere salatsorter – eller du kan høste dine almindelige salater, mens bladene er små. Dyrker du selv babysalaten eller køber du den i et supermarked, er det en god ide at skylle bladene i en skål med vand, så eventuelt sand og forurening fjernes. Nogle babysalater er dyrket på samme måde, som nævnt under cripssalater, så her kan du undlade skylning. Babysalat har en holdbarhed på en uge ved opbevaring i køleskabet.

Hvad er crispsalat?

Crispsalat er sprøde og knasende salater. De høstes, når bladene er en mellemting mellem babyblade og fuldt udvoksede salatblade. Der er ikke tale om en bestemt sort, men mange forskellige sorter sælges som cripssalat. Crispsalater er dyrket på alternative måder til den gængse metode med et frø i jorden, der spirer og vokser op som en salatplante. To danske firmaer kalder begge deres produkter for crispsalat. Dyrkningsmetoderne er dog lidt forskellige. Det ene firma dyrker salaterne ved såkaldt vertikalt landbrug, hvor planterne gror i organisk gele, der indeholder næringsstoffer og vand. De står på hylder i 14 etager i et kæmpe væksthus, hvor der er styring af lys, temperatur og luftfugtighed. Det tager to til tre uger fra frø til høstklar salat. Det andet firma dyrker salaten i en blanding af spagnum og knuste kokosskaller, og vander planterne med renset regnvand. De første 1 til 3 dage står frøene i et mørkt spirerum, og derefter flyttes de ud i et væksthus, hvor der er styring på temperatur og luftcirkulation. Vækstperioden er omkring fire uger fra frø til høstklare salatblade. Salaterne høstes ved at skære bladene fri fra rødderne. Begge steder høstes salaterne, når bladene har en størrelse på en mellemting mellem babyblade og store salatblade.
De høstes automatisk og pakkes i plastbøtter klar til salg i butikken. Ifølge firmaerne foregår produktionen så sterilt, at du ikke behøver at skylle crispsalat før servering. Salaterne har en holdbarhed på 14 dage.

Hvordan bruges babysalat og crispsalat?

Både babysalat og crispsalat kan anvendes som en hvilken som helst andet salat. Salatblandinger med forskellige sorter har ofte både søde og bitre smage, der supplerer hinanden. Det samme gælder et mix af grønne og røde salatblade, der giver et dekorativt look. Anvend babysalatblade og crispsalater i salatskålen, hvor de blandes med andre snittede eller revne grøntsager, fx avocado i tern, blomkålsbuketter, revne gulerødder eller rødbeder, udskårne frugter og bær, nødder og/eller ostetern. De fine salatblade er velegnede til at blande med bælgfrugter. Prøv fx at marinere nogle kogte bønner, ærter eller linser og bland dem med baby- eller crispsalatblade. Så har du et nemt vegetarisk måltid. Du kan tilsætte rester fra køleskabet, fx kogt kylling i tern, røget eller stegt fisk, kogt skinke i tern og/eller stegt bacon, så har du en mættende salatbowl. Eller du kan lave en rejesalat eller en salat nicoise med halve kogte æg i salaten. Brug også babysalat eller crispsalat i din burger, tacoskal og sandwich. Tallerkenanretninger med fx en fiskeforret får også et ekstra pift med lidt babysalat som pynt. Det samme gælder lidt crispsalat oven på pizzaen.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet på Fødevarestyrelsen. Da der ikke er specifikke oplysninger for salatblandinger har vi valgt data for hovedsalat.