Iceberg salat

Iceberg salat
Icebergsalat er en af de mest kendte og brugte salattyper i det danske køkken. Den tilhører gruppen havesalater, som på latin heder lactuca sativa (lac betyder mælk, og navnet henviser til den hvide mælkesaft, som salaten indeholder. Sativa betyder dyrket).

Udseende

Iceberg er et fast salathoved, der består af tæt svøbte blade, nærmest som i et hvidkålshoved. Bladene er lysegrønne yderst og hvidlige indeni. De er noget tykkere og mere sprøde end hovedsalatblade. Et icebergsalathoved vejer ca. 450 gram.

Smag

Iceberg har en mild salatsmag. Bladene er knasende at bide i, og de bevarer deres sprødhed bedre end hovedsalat gør, fx når de er tilsat en dressing.

Oprindelse

Iceberg blev udviklet i Californien i 1920’erne. Først hed den Imperial, men fra 1940’erne fik den navnet Iceberg. Den kom til Danmark i 1970’erne, hvor fastfood som burgere og sandwich kom ind i vores madkultur.

Anvendelse

Den hårde stok på salathovedet fjernes nemt ved at slå rod-enden ned mod bordpladen, hvorefter stokken er løs og kan fjernes. Skyl icebergsalaten grundigt i koldt vand, og dryp den af på et viskestykke eller brug en salatslynge. Icebergsalat spises normalt rå, derfor er skylning vigtig, for salaten kan indeholde bakterier og virus, som man kan blive syg af. Se Fødevarestyrelsens anbefaling.

Icebergsalat snittes, og er god som bund i enhver salatblanding. Hvis ikke man skal bruge et helt hoved, så pil de yderste blade af og brug dem først, for så undgår man at få en skæreflade på salaten, som bliver brun, når den bliver udsat for luftens ilt. Icebergsalat bruges meget som fyld i burgere, sandwich, kebab, tortilla og tacoskaller. Snittet icebergsalat kan tåle varmebehandling. Det kan tilsættes en wokret eller kommes i en suppe, fx en nudelsuppe. Icebergsalat kan holde sig i 2-3 uger i køleskab.

Sæson

Maj til oktober.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder