Frisésalat

Frisésalat
Frisésalat kaldes også krølbladet eller kruset endivie. Frisé er det franske ord for krøllet/kruset, og det beskriver meget godt salatens udseende med de lange smalle og fligede blade. Brug den dekorative frisésalat i salatblandinger og som pynt. Smagen er kendetegnet ved at være let bitter.

Bitter og skarp smag

Frisésalat har en let, bitter smag. Den kan også være lidt skarp i smagen. Noget af den bitre smag kan dæmpes, hvis salaten bleges under dyrkningen. Nogle sorter er selvblegende og ikke så bitre.

Hvad er sammenhængen mellem frisé og escarole?

Der findes en søsterplante til friséen, som er bredbladet og hedder escarole. Frisésalat dyrkes mest om sommeren, hvorimod escarole er mere hårdfør og egnet til dyrkning efterår og vinter. Både frisé og escarole er begge endiviesalater og botanisk set tilhører de cikorieslægten og er dermed også i familie med julesalat. Endiviesalater er mere hårdføre og bliver ikke så nemt angrebet af sygdomme og skadedyr som almindelig hovedsalat. Frisésalat stammer fra landene omkring Middelhavet. Den blev først almindelig i Danmark i 1990’erne.

Skyl, snit og servér

Skyl salaten grundigt i rindende vand. Da den er krøllet, kan der nemt gemme sig sand og jord i bladene. Del den i hele blade eller flæk den og fjern stokken. Salater kan fra naturens hånd indeholde bakterier og virus på overfladen. Ved grundig skylning fjerner du op til 80 procent af disse, ifølge Fødevarestyrelsen. Snit salaten og anvend salaten rå, gerne sammen med andre salater og grøntsager, fx tomater, peberfrugter og avocado. Den er dekorativ i salatskålen og som pynt på fx

Frisésalat kan dampes et par minutter, så mildnes den bitre smag.

Hvordan opbevares frisésalat?

Frisésalat opbevares bedst i en plastpose i køleskab. Den kan holde sig i en uges tid.

Sæson

April til oktober

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.