Frisésalat

Frisésalat
Frisésalat er en endiviesalat. Den kaldes også krølbladet eller kruset endivie. Frisésalat er en cikorieplante og den er i familie med julesalat. Et kendetegn ved disse salattyper er en let bitter smag.

Udseende

Frisésalat har krusede, meget smalle og fligede blade. Bladene danner et løst hoved omkring stokken. Bladene er grønne i den yderste del og mere gule ind mod stokken.

Smag

Frisésalat har en let, bitter smag. Den kan også være lidt skarp i smagen.

Oprindelse

Frisésalat stammer fra landene omkring Middelhavet. Det blev først almindelig i Danmark i 1990’erne. Der findes en søsterplante til friséen, som er bredbladet og hedder escarole. Frisésalat dyrkes mest om sommeren, hvorimod escarole er mere hårdfør og egnet til dyrkning efterår og vinter.

Anvendelse

Skyl først salaten. Del den i hele blade eller flæk den og fjern stokken. Anvend salaten rå, gerne sammen med andre salater og grøntsager, fx tomater, peberfrugter og avocado. Den er dekorativ i salatskålen og som pynt på fx carpaccio Frisésalat kan dampes et par minutter, så mildnes den bitre smag. Frisésalat opbevares bedst i en plastpose i køleskab.

Sæson

April til oktober

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder