En rød linse er 3-5 mm i diameter og rund - eller en halvkugle, hvis den er splittet i to. Overfladen er glat og farven er rød-orange.
Røde linser har en mild og lidt melet smag. De har en tendens til at koge ud og kan give en gryderet eller en suppe en cremet konsistens.
Linser har været dyrket i årtusinder. I dag dyrkes hovedparten i Indien og Canada.
Røde linser skal skylles og koges i vand eller i en grønsagsbouillon i 20-30 minutter. Hvis linserne skal bruges i en suppe eller gryderet, behøver man ikke at koge dem møre i forvejen, da man kan tilsætte dem rå i retten. Vær opmærksom på, at linserne suger en del væske under kogningen.
Røde linser anvendes i supper, currys og saucer. De er gode i ovn- og gryderetter, som fx den indiske dhal. Røde linser kan også bruges til fx en krydret linsemos. Kogte linser kan bruges i postejer og frikadeller i stedet for kød eller som delvis erstatning for kødet. Industrielt fremstilles der pastaprodukter af linsemel.
Hele året.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.
Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.