Grønne bønner

Grønne bønner
Grønne bønner (stammer fra planten Phaseolus vulgaris) hører til i den store ærteblomstfamilie, der rummer 4-500 navngivne kommercielle varianter. De grønne bønner har fået deres navn på grund af deres karakteristiske grønne farve, og de er en populær grøntsag over hele verden på grund af deres ernæringsmæssige fordele og alsidige anvendelighed i madlavning.

Udseende

Grønne bønner kendes på de lange lige bælge, der er mere eller mindre fyldt med frø/ærter.

Smag

Grønne bønner har en let sødlig smag hvor familieskabet til ærter genkendes.

Anvendelse

Hvor lang tid skal grønne bønner koges?

Hvis du ønsker at bevare bønnernes sprødhed og et let bid, skal de koges i 3-5 minutter (afhænger selvfølgelig af størrelsen på bønnerne.) Test gerne bønnerne undervejs at undgå overkogning.

Hvis du foretrækker bønnerne lidt mere bløde, kan du koge dem i 6-8 minutter. De skal stadig have en smule modstand, når de tygges.

Friske, kogte grønne bønner kan spises som tilbehør, bruges i supper, i gryderetter og i salater. Bønner kan med fordel marineres marineres.

Få inspiration til hvad grønne bønner kan bruges til her i disse opskrifter.

Botanik

Grønne bønner, også kendt som snapbønner eller stringbønner, stammer oprindeligt fra Mellemamerika, hvor de blev dyrket for flere tusinde år siden. Planten Phaseolus vulgaris, som grønne bønner tilhører, er en af de ældste dyrkede kulturplanter i Amerika.

Grønne bønner blev senere spredt til andre dele af verden gennem handelsruter og kolonisering. De blev indført fra til Europa af Christoffer Columbus i 1500-tallet. I Europa blev de grønne bønner hurtigt populære og en fast bestanddel i mange køkkener.

Sæson

Friske, danske grønne bønner kan plukkes fra juni til august. Men det er muligt at købe importerede friske bønner hele året.

Næringsindhold

Næringsindhold for grønne bønner (frosne).

Vidste du?

Haricots verts er en specifik variant af grønne bønner, der oprindeligt stammer fra Frankrig. Navnet "haricots verts" betyder bogstaveligt talt "grønne bønner" på fransk.