Borlottibønner
Udseende
Borlottibønner er 1-1½ cm lange. Farven kan variere, men de er normalt brune eller hvide i bundfarven og har marmorerede/brogede pletter på overfladen. Tranebærbønner er hvide med røde pletter.
Smag
Borlottibønner er milde i smagen og har en lidt cremet konsistens.
Oprindelse
Bælgfrugter, herunder borlottibønner, har været basiskost i årtusinder i bla. Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de mange steder i verden, og specielt sorten tranebærbønner dyrkes i Italien, og den kan også gro i Danmark.
Anvendelse
Borlottibønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. Borlottibønner kan anvendes som andre bønner i forskellige retter som fx salater og grønsagsretter. Desuden er de gode i supper og sammenkogte retter. De kan også bruges til mos og postejer samt i dip og saucer. Eller en hummus med borlettibønner i stedet for kikærter.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at borlottibønner sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 45-60 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.
Sæson
Hele året.
Næringsindhold
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for borlottibønner, har vi valgt brune bønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.
Vidste du?
Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.
Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.
For bønnernes vedkommende kan det være en fordel at sætte dem i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukkerstoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser altid iblødsætningsvandet, som også kan indeholde jordbakterier.
Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.