Flækærter er modne, grønne ærter, der er tørret og har delt sig (flækket) i to halvdele. De tørrede ærter er gulbrune, små og har en glat overflade.
Kogte flækærter har en mild og neutral smag, men de har en god evne til at tage smag af de ingredienser og krydderier, som de blandes med.
Tørrede ærter har været kendt siden bronzealderen i Danmark. Opskriften på retten, Gule Ærter, findes tilbage til 1766 og helt frem til efter 2. Verdenskrig var det en traditionel dansk vinterret. I 1923 begyndte mølleren i Svendborg at producere flækærter, som vi kender dem i dag. I 1961 lanceredes produktet ”Møllerens gule ærter”, der er forkogte ærter, som er lavet til granulat, så kogetiden blot er fem minutter.
Vi kender primært gule ærter som den gamle danske ret - en tyk og fyldig suppe, der serveres med kogt, saltet flæsk, rugbrød og sennep.
Flækærter kan anvendes i supper og sammenkogte retter. Kogte flækærter kan marineres og bruges i salater og grøntsagsretter.
Flækærter kan anvendes til nordisk hummus, hvor de erstatter kikærterne, eller de kan pureres til dip og pesto, hvor de smages til med krydderier.
Flækærter indeholder fra naturens hånd nogle sukkerproteiner, lektiner, som kan give opkastning og diarré, hvis man spiser dem rå.
Lektinerne ødelægges, når ærterne koges møre. Der er ikke helt enighed blandt eksperter, om de skal udblødes før kogning eller ej. Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal flækærterne koges ved svag varme, indtil man kan mose en ært mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en ært, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 1 time. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion flækærter, og frys de kogte ærter ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en ærteret på menuen.
Hele året.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet
Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.