Belugalinser er mindre end de røde og grønne linser. Et linsefrø har en glat overflade. Rå belugalinser er helt sorte, men de mister en anelse af farven efter kogning.
Belugalinser har en mild og svag nøddeagtig smag. Konsistensen er fast.
Linser har været dyrket i årtusinder. I dag dyrkes hovedparten i Indien og Canada.
Belugalinser skal skylles og koges i vand eller i en grønsagsbouillon i 15-20 minutter. Hvis linserne skal bruges i en suppe eller gryderet, behøver man ikke at koge dem møre i forvejen, da de kan tilsættes rå i retten. Vær her opmærksom på at linserne suger en del væske under kogningen. Det er en god ide at krydre og/eller marinere linserne, mens de er varme, så de kan suge smag til sig. Linserne har brug for både salt og syre for at opnå en harmonisk smag.
Belugalinser er dekorative i salatblandinger. De er gode som topping på supper, og de kan anvendes i mange vegetarretter fx bolognese eller enchilaladas. Kogte linser kan bruges i postejer og frikadeller i stedet for kød eller som delvis erstatning for kødet. Desuden kan de marineres og serveres som alternativ til ris og pasta.
Hele året.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet
Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.