Rugbrød med linser

Rugbrød med linser

Rugbrød er en klassiker i de fleste danske hjem, og hjemmebagt rugbrød er ekstra godt. Denne opskrift er med surdej, rugkerner og linser og bages over 2 dage. Rugbrødet smager dejligt, har en god konsistens - og er et godt bud på, hvordan du kan få spist flere bælgfrugter ved at spise rugbrød.

Sådan gør du

1. dag
  • Bland alle ingredienser sammen til en fordej og stil den til hævning under et fugtigt klæde i ca. 1 døgn.
2. dag
  • Overhæld rugkernerne med kogende vand og lad dem stå i ca. 10 min. Kom dem i en sigte og lad dem dryppe af.
  • Bland de lune rugkerner, linser, solsikkekerner i fordejen fra dag 1. Rør gær ud i lunkent vand og rør gær-vandet i dejen.
  • Fordel dejen i en 2½ liters smurt rugbrødsform og prik 40-50 huller i dejen med en lang pind, fx et grillspyd eller et stegetermometer.
  • Pynt med kerner og lad brødet hæve ca. 2 timer under et fugtigt klæde.
  • Dæk formen til med et låg eller alufolie og bag rugbrødet - de sidste 20 min. uden låg/folie, så brødet får en sprød skorpe.
Bagetid
  • 1 t og 45 min. ved 200° - varmluft.
Mere inspiration

Spis dit linserugbrød med fx bønnespread.

Bønnespread
5 min
Bønnespread
(3)
Velbekomme!
Tips

Har du lyst til selv at lave en surdej? Husk at tage surdej fra til næste gang du har lyst til at bage med surdej. Er du vild med en sprød skorpe på rugbrødet, skal du tage det ud af formen straks efter bagning. Er du mere til en blødere skorpe, skal du lade rugbrødet afkøle i formen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

14485 kJ / 3462 kcal

Næringsindhold pr. 100g

654 kJ / 156 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 7,8 g
Protein: 13,3 % 5,1 g
Kulhydrat: 70,8 % 27,2 g
Fedt: 15,9 % 2,8 g

Ingredienser

1. dag
Surdej
175 g
Vand
7½ dl
Rugkerner
250 g
Sirup
1 spsk
Groft salt
1 spsk
Rugmel
500 g
2. dag
Rugkerner
100 g
Kogende vand
2 dl
Tørrede belugalinser
100 g
Solsikkekerner
50 g
Gær
10 g
Lunkent vand
1 spsk
Smør - til formen
Pynt
Solsikke- eller græskarkerner