Rugbrød med linser

Rugbrød med linser

60+ min
Rugbrød er en klassiker i de fleste danske hjem, og hjemmebagt rugbrød er ekstra godt. Denne opskrift er med surdej, rugkerner og linser og bages over 2 dage. Rugbrødet smager dejligt, har en god konsistens - og er et godt bud på, hvordan du kan få spist flere bælgfrugter ved at spise rugbrød.

Sådan gør du

Bagetid:

1 t og 45 min. ved 200° - varmluft.

1. dag
  • Bland alle ingredienser sammen til en fordej og stil den til hævning under et fugtigt klæde ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.
2. dag
  • Overhæld rugkernerne med kogende vand og lad dem stå i ca. 10 min. Kom dem i en sigte og lad dem dryppe af.
  • Bland de lune rugkerner, linser, solsikkekerner i fordejen fra dag 1. Rør gær ud i lunkent vand og rør gær-vandet i dejen.
  • Fordel dejen i en 2½ liters smurt rugbrødsform og prik 40-50 huller i dejen med en lang pind, fx et grillspyd eller et stegetermometer.
  • Pynt med kerner og lad brødet hæve ca. 2 timer under et fugtigt klæde.
  • Dæk formen til med et låg eller alufolie og bag rugbrødet - de sidste 20 min. uden låg/folie, så brødet får en sprød skorpe.

Har du lyst til selv at lave en surdej? Husk at tage surdej fra til næste gang du har lyst til at bage med surdej. Er du vild med en sprød skorpe på rugbrødet, skal du tage det ud af formen straks efter bagning. Er du mere til en blødere skorpe, skal du lade rugbrødet afkøle i formen.

Energiindhold for hele retten:

15205 kJ / 3634 kcal

Næringsindhold pr. 100g

686 kJ / 164 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 8,2 g
Protein: 14,5 % 5,9 g
Kulhydrat: 70,3 % 28,4 g
Fedt: 15,2 % 2,8 g
Mere inspiration

Spis dit linserugbrød med fx bønnespread.

Bønnespread
5 min
Bønnespread
(4)

Ingredienser

1. dag
175 g Surdej
7½ dl Vand
250 g Rugkerner
1 spsk Sirup
1 spsk Groft salt
500 g Rugmel
2. dag
100 g Rugkerner
2 dl Kogende vand
100 g Tørrede belugalinser
50 g Solsikkekerner
10 g Gær
1 spsk Lunkent vand
Smør - til formen
Pynt
Solsikke- eller græskarkerner