Hvide bønner

Hvide bønner
Hvide bønner er mest kendt som baked beans, hvor de serveres i en tomatsauce. Hvide bønner findes i flere sorter fx sorten, der kaldes cannellini bønner, som er små, hvide bønner, og butterbeans (link til butterbeans artiklen), der er store hvide bønner. Hvide bønner er en bælgfrugt. Det er frøene, vi spiser. De vokser sig store og modne i bønneplantens bælge (frøkapsler) og efter høst tørres de.

Udseende

Frøene er aflange og hvide, og de findes i forskellige størrelser, afhængig af sort.

Smag

Kogte hvide bønner har en lidt tør smag, og de kan være lidt melede i konsistensen. Cannellini bønner har en mild og rund smag og en fast konsistens.

Oprindelse

Bælgfrugter, herunder hvide bønner, har været basiskost i årtusinder i blandt andet Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de mange steder i verden, dog ikke i Danmark.

Anvendelse

Hvide bønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. De fås også forkogte på dåse eller i papbrik og skal blot skylles før brug, medmindre de ligger i en tomatsauce, så hele indholdet kan anvendes. Hvide bønner har brug for krydderier, krydderurter, dressinger, marinader eller andre smagsgiverende ingredienser, som giver fylde og smag. Baked beans, er bagte, hvide bønner, der ligger i en krydret tomatsauce. De serveres traditionelt sammen med æg og pølser til morgenmad eller brunch i især USA, England og Mexico. Baked beans kan købes på dåse eller glas, hvor de er klar til servering.

Hvide bønner er gode i supper, fx minestronesuppe, sammenkogte retter, cassoulet, pastaretter og ratatouille. Kogte, marinerede bønner er også gode i en salat, eller de kan blendes til en dip. Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 45-60 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønneret på menuen.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Vidste du?

Bønner indeholder fra naturens hånd lektiner, som er et giftstof, der kan give akutte forgiftninger.

Lektinerne ødelægges effektivt ved kogning. Da kogetiden kan variere, er det en god idé at følge tilberedningsanvisningen på pakningen og sørge for, at bønnerne er kogt møre. Undersøg det ved at tage et par bønner og mase dem mellem fingrene eller smag på dem.

For bønnernes vedkommende kan det være en fordel at sætte dem i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet. Derved fjernes nogle sukker-stoffer, der kan give luft i maven, og kogetiden nedsættes en smule. Kasser altid iblødsætningsvandet, som også kan indeholde jordbakterier.

Linser og ærter behøver ikke iblødsætning før kogning. Køber man bælgfrugter som konserves eller frosne, er de klar til servering.

Kilder