Bønnegryde

Bønnegryde

30 min
Bønnegryde er en nem og hurtig vegetarret. Der er knald på både farver og smag i bønnegryden. Smagsnuancerne kommer fra bl.a. gulerødder og rødvinseddike, som giver hinanden godt modspil mellem sødme og syre. Server bønnegryde til aftensmad en af de dage, hvor I vil spise grønt - det er nemt og hurtigt. Vi har foreslået kartofler som tilbehør til bønnegryden, men det smager også dejligt med pasta, bulgur eller ris til.

Sådan gør du

Bønnegryde
  • Lad smørret blive gyldent i en gryde.
  • Steg løg og gulerødder ved kraftig varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt eddike og lad det dampe næsten væk.
  • Tilsæt de flåede tomater, vand, persillestilke, honning, salt og peber. Lad retten koge ved jævn varme og under låg i ca. 8 min.
  • Lad bønnerne dryppe af i en sigte og brus dem over med koldt vand. Kom bønnerne i gryden og kog bønnegryden i yderligere ca. 5 min.
  • Tag persillestilkene op og smag til.
Ved serveringen
  • Pynt bønnegryden med lidt persille - gerne i gryden.
  • Mos de afdryppede ostetern let og server osten som drys til bønnegryden sammen med resten af persillen og de kogte let moste kartofler.
Mere inspiration

Er du til mere lækker vegetarmad med bønner?

Velbekomme!
Tilberedningstip

Bønner fra dåse er ok. Men de tørrede bønner, du selv udbløder og koger er endnu bedre, da de har lidt mere struktur. Tilbered evt. en ordentlig portion bønner og frys dem ned i portioner a ca. 250 g tilberedte bønner - det svarer til en dåse bønner.

Tip

Det smager også dejligt med pasta, bulgur eller ris til bønnegryden.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8225 kJ / 1966 kcal

Næringsindhold pr. 100g

284 kJ / 68 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 2,5 g
Protein: 15,8 % 2,6 g
Kulhydrat: 58,4 % 9,8 g
Fedt: 25,8 % 2 g

Ingredienser

Prøv også en mere klassisk version
Bønnegryde
Smør eller 2 spsk olie
30 g
Pillede små, hele skalotteløg eller zittauerløg i både
300 g
Gulerødder i grove stykker (ca. 300 g)
4
Eddike, fx rødvinseddike
3 spsk
Flåede tomater (ca. 400 g)
1 dåse
Vand
1 dl
Bredbladet persille
5 stilke
Honning eller sukker
1 spsk
Groft salt
2 tsk
Friskkværnet peber
Bønner, fx røde kidneybønner og/eller butterbeans
2 dåser
Tilbehør
Strimlet bredbladet persille
1 dl
100 g
Kogte, skrællede kartofler - let moste
750 g