Bønnegryde

Bønnegryde

30 min
Bønnegryde er en nem og hurtig vegetarret. Der er knald på både farver og smag i bønnegryden. Smagsnuancerne kommer fra bl.a. gulerødder og rødvinseddike, som giver hinanden godt modspil mellem sødme og syre. Server bønnegryde til aftensmad en af de dage, hvor I vil spise grønt - det er nemt og hurtigt. Vi har foreslået kartofler som tilbehør til bønnegryden, men det smager også dejligt med pasta, bulgur eller ris til.
https://www.arla.dk/opskrifter/bonnegryde/

Sådan gør du

Bønnegryde
  • Lad smørret blive gyldent i en gryde.
  • Steg løg og gulerødder ved kraftig varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt eddike og lad det dampe næsten væk.
  • Tilsæt de flåede tomater, vand, persillestilke, honning, salt og peber. Lad retten koge ved jævn varme og under låg i ca. 8 min.
  • Lad bønnerne dryppe af i en sigte og brus dem over med koldt vand. Kom bønnerne i gryden og kog bønnegryden i yderligere ca. 5 min.
  • Tag persillestilkene op og smag til.
Ved serveringen
  • Pynt bønnegryden med lidt persille - gerne i gryden.
  • Mos de afdryppede ostetern let og server osten som drys til bønnegryden sammen med resten af persillen og de kogte let moste kartofler.

Bønner fra dåse er ok. Men de tørrede bønner, du selv udbløder og koger er endnu bedre, da de har lidt mere struktur. Tilbered evt. en ordentlig portion bønner og frys dem ned i portioner a ca. 250 g tilberedte bønner - det svarer til en dåse bønner.

Det smager også dejligt med pasta, bulgur eller ris til bønnegryden.

Energiindhold for hele retten:

8225 kJ / 1966 kcal

Næringsindhold pr. 100g

284 kJ / 68 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,5 g
Protein: 15,8 % 2,6 g
Kulhydrat: 58,4 % 9,8 g
Fedt: 25,8 % 2 g
Mere inspiration

Er du til mere lækker vegetarmad med bønner?

Ingredienser

Se den {klassiske} version
Bønnegryde
30 g Smør eller 2 spsk olie
300 g Pillede små, hele skalotteløg eller zittauerløg i både
4 Gulerødder i grove stykker (ca. 300 g)
3 spsk Eddike, fx rødvinseddike
1 dåse Flåede tomater (ca. 400 g)
1 dl Vand
5 stilke Bredbladet persille
1 spsk Honning eller sukker
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
2 dåser Bønner, fx røde kidneybønner og/eller butterbeans
Tilbehør
1 dl Strimlet bredbladet persille
100 g Salatost i tern
750 g Kogte, skrællede kartofler - let moste