Edamamebønner

Edamamebønner
Edamamebønner er en sojabønne, hvor man spiser de grønne, umodne bønner. Bønnerne fås som frostvare, både med og uden bælge. I nogle tilfælde kaldes de blot sojabønner, andre firmaer sælger dem som edamame eller mukimame. Navnene stammer fra Japan, hvor edamame betyder sojabønner med bælg, og mukimame er de bælgede bønner.

Udseende

Edamame er grønne bælge med to-fire store, lysegrønne bønner indeni. En bønne ligner en aflang grønært.

Smag

Edamamebønner har en frisk smag, der minder om ærter. Konsistensen er fast.

Oprindelse

Sojabønner har været dyrket i Asien i mange århundreder, hvor det er været et af de vigtigste levnedsmidler. Edamamebønner er især meget brugt i det japanske og kinesiske køkken. I dag dyrkes de i Sydeuropa og Amerika. Det er også muligt at dyrke bønnerne her i Danmark. Edamamebønner blev først tilgængelige blandt supermarkedets frostvarer i 2010.

Anvendelse

De frosne edamamebønner, både med og uden bælg, er blancherede. Så de skal kun have et kort opkog eller blot overhældes med kogende vand, før de er klar til brug. Til sushi eller som snack serveres edamamebønner med bælgen på. Disse bønner overhældes med kogende vand, trækker et par minutter og afdryppes. Derefter drysses de med salt, citronsaft eller chilipulver. Evt. kan man dyppe dem i sojasauce ved serveringen. De bælgede bønner kan bruges i salater, supper, pastaretter og bønnecreme. Eller brug edamamebønner i en plantefars, som kan bruges til vegetar frikadeller, burgerbøffer eller farsbrød.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for edamamebønner, har vi valgt tørrede, rå sojabønner.

Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder