Anicia linser

Anicia linser
I Danmark er der så småt ved at komme gang i dyrkning af bælgfrugter, bl.a. Anicia linser, som er en sort af puy-typen - grønne linser.

Udseende

Anicia linser er grønmelede, runde og lidt fladtrykte i faconen. Diameteren er 3-5 mm.

Smag

Anicia linser har en let krydret smag og noter af friske ærter og peber. De bevarer formen og koger ikke ud.

Oprindelse

Linser har været dyrket i årtusinder – og i dag dyrkes hovedparten i Indien og Canada. I Danmark er der her i begyndelsen af 2020’erne mange forsøg i gang med dyrkning af bælgfrugter. Anicia linsen, der har været dyrket med succes i Sverige, er et af de første produkter, der er kommet i handlen som danskproduceret.

Anvendelse

Anicia linser skal skylles og koges i vand eller i en grønsagsbouillon i 20-25 minutter. Hvis linserne skal bruges i en suppe eller gryderet, behøver man ikke at koge dem møre i forvejen, men kan tilsætte dem rå direkte i retten. Vær dog opmærksom på, at de suger en del væske under kogningen. Grønne linser kan anvendes i salater, da de ikke koger ud. De er gode i ovn- og gryderetter og til supper og saucer. Kogte linser kan bruges i postejer og frikadeller i stedet for kød, eller som delvis erstatning for kødet. Desuden kan de marineres og serveres som alternativ til ris og pasta. Prøv også Anicia linser i hjemmelavet mysli.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Vidste du?

Danske produkter (februar 2022) Den danske produktion af linser er på nuværende tidspunkt en nicheproduktion. De danske Anicia linser er dyrket uden brug af kunstgødning og pesticider, men da de pågældende landmænd ikke er fuldt omlagt til økologisk dyrkning, kan de endnu ikke få økologimærket.