Dhal
Ny

Dhal

45 min
Fryseegnet
Dhal, dahl, dal, daal – kært barn har mange navne. Dhal er en nem, hurtig, budgetvenlig ret, men vigtigst af alt så smager den herligt. Dhal er som udgangspunkt en simpel indisk gryderet med røde linser og varme krydderier, men den kan varieres i det uendelige. Den kan laves på andre bælgfrugter, og du kan lege med krydderierne alt efter, hvor spicy du foretrækker den. Skal du have tømt køleskabet kan de fleste grøntsager koges med i gryden sammen med din dhal, eller lynsteges og serveres som tilbehør. Mulighederne er mange og med en god grundopskrift som denne, er der garanti for masser af dejlig smag.

Sådan gør du

  • Varm olien i en stor gryde. Steg løg og hvidløg ved jævn varme i ca. 3 min. under omrøring.
  • Tilsæt ingefær, salt og de tørrede krydderier og steg i ca. 2 min. under omrøring.
  • Skyl linserne og tilsæt dem og bouillonen til gryden og bring det i kog. Skru ned til svag varme og lad det simre i 10 min. – rør i det af og til.
  • Tilsæt hakkede tomat, kokosmælk og tomatpuré og lad det koge i 5 min. eller til linser er kogt hele møre. Smag til.
  • Sluk for varmen og lad evt. dhalen trække i 5 min. så retten tykner lidt.
  • Server din dhal med lune naanbrød, frisk koriander og yoghurt eller raita.

Vil du gerne have flere grøntsager i din dhal, kan du tilsætte fx blomkål, gulerødder, peberfrugt eller søde kartofler. Det smager også dejligt at røre frisk spinat i dhal´en lige før servering. Dhal kan laves med andre typer linser, fx danske anicia linser. Vær dog opmærksom på kogetiden - nogle skal koge 15-20 min. længere (smag på dem) før tomat og kokosmælk tilsættes.

Energiindhold for hele retten:

10935 kJ / 2614 kcal

Næringsindhold pr. 100g

476 kJ / 114 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 19,2 % 5,4 g
Kulhydrat: 49,6 % 13,9 g
Fedt: 31,2 % 4 g
Mere inspiration

En forfriskende agurkeraita til dhal.

Raita
Ny
60+ min
Raita
(2)

Ingredienser

1 spsk Olivenolie
1 Hakket løg
5 Finthakkede fed hvidløg
1½ spsk Fintrevet frisk ingefær
2 tsk Groft salt
2 tsk Stødt koriander
2 tsk Garam masala
1 tsk Stødt kardemomme
½ - 1 tsk Tørrede chiliflager
300 g Tørrede røde linser
7½ dl Grøntsagsbouillon
1 dåse Hakkede tomater
1 dl Kokosmælk
2 spsk Tomatpuré
Tilbehør
2 Naanbrød
Frisk koriander og mynte
3 dl Græsk yoghurt eller raita
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk