Shiitake har en lys til mørkebrun paraplyformet hat, der er 2-4 cm i diameter. Hatten har lyse lameller, og kødet er fast og hvidt. Stokken er lysbrun.Friske shiitake svampe har en lys til mørkebrun paraplyformet hat, der er to til fire cm i diameter. Hatten har lyse lameller, og kødet er fast og hvidt. Stokken er lysebrun.
Shiitake har en intens nøddeagtig smag. Shiitake har umamismag.
Shiitake svampe dyrkes primært i Kina, Japan og USA. På verdensplan dyrkes den i større omfang end champignon. Dyrkning af shitake er ikke så almindelig i Danmark. Men har man lyst til selv at dyrke dem, kan man på planteskoler og i forskellige netbutikker købe et svampekit, som indeholder svampemycelium, vækstmedie og dyrkningsvejledning.
Skær stokken af friske shiitake svampe og børst dem fri for jord. Tørrede shiitake svampe skal udblødes i vand i ca. en time, hvor de vokser til dobbelt størrelse. I en suppe eller gryderet kan de kommes direkte i, blot der er nok væske, som de kan suge til sig. Shiitake bruges meget i det japanske køkken fx i den japanske misosuppe ramen eller i asiatiskinspireret kammuslinger. Shiitake kan bruges sammen med andre svampe og i stedet for champignon. De er gode i grøntsags-, fiske- og kødretter samt i saucer og tærter. Friske shiitake kan holde sig ca. en uge i køleskab.
Den dyrkes på egestolper eller på et savsmuldsmedium i plasticposer.
Den er velegnet til tørring, men uegnet til frysning.
Hele året.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for shiitake, så vi har valgt champignon.
Man kan over internettet og i nogle planteskoler købe podede egestammer eller mycelium og dyrke sine egne shiitake svampe.