Enoki

Enoki
Enoki svampen, som også kaldes fløjlsfod, kan findes i den danske natur fra sen efterår og hele vinteren igennem. Det er dog den dyrkede enoki svamp, vi kender bedst og som oftest bruges i asiatisk mad. Man kan sige, at enoki svampe er Japans svar på champignon. Vil du afprøve enoki svampe i madlavningen, kan du fx bruge dem i kolde salater eller asiatiske ruller, som spises med fingrene. Du kan sagtens bruge enokien i den varme mad, men vær opmærksom på, at konsistensen bliver sej ved længere tids opvarmning. Kom dem derfor i retten til allersidst.

Udseende

Den dyrkede enoki svamp har en lang tynd stok og en lille hat, og farven er hvid. Den ligner ikke den vilde fløjsfod, som har en kort, fløjsbehåret stok, en større hat og er mere gulbrun på både hat og stok.

Oprindelse

Enoki svampen kender vi bedst i den dyrkede udgave, som kan købes året rundt. Den er forædlet ud fra den vildtvoksende udgave, som på dansk kaldes fløjsfod. Den vokser i små knipper på dødt træ, især pil og poppel, men kan også findes på andre løvtræer.

Anvendelse

Samler man fløjsfod i naturen er det kun hatten, som kan anvendes, for stokken er sej. Hatten kan bruges i supper og sammenkogte retter. Smagen er mild.

De dyrkede enoki er meget anvendt i asiatisk mad og specielt i Japan, hvor enoki spises i samme omfang, som champignon her i landet.

For at bevare den særlige smag og konsistens, bør enoki ikke skylles, men roden skæres naturligvis af.

Enoki kan anvendes friske i salater og sandwich. De er også gode i supper og wokretter, men bør tilsættes til sidst i varme retter, da de bliver seje af for lang kogning eller stegning.

Enoki egner sig ikke til frysning og tørring.

Botanik

Fløjsfod har sæson fra sen efterår og hele vinteren.

Kilder

  • ”Spisesvampe” af Henning Knudsen, Politikens Forlag, 2006
  • Dyrkning af enoki
  • Karolines Køkken