Portobellosvamp

Portobellosvamp
Portobello er en brun champignon, der har fået lov til at vokse sig kæmpestor. Det er hatten, der som regel anvendes hel i madlavningen.

Udseende

Portobello svampen har en stor, rund, brun hat med mørkebrune lameller og en kort stok.

Smag

Portobello har mere tørstof end almindelig champignon. Den er derfor lidt kraftigere i smagen og afgiver heller ikke så megen væde under tilberedning. Den har god umamismag.

Oprindelse

Portobello gror ligesom champignon i halvmørke væksthuse med styret temperatur og luftfugtighed. De dyrkes i en særlig kompost af hestegødning, og de bliver håndplukket, når de er store og fuldmodne.

Anvendelse

Portobellosvampe børstes rene, og stokken fjernes eventuelt. Portobello kan grilles, bages eller sauteres. De kan også hakkes og bruges i en svampesauce, supper eller wokretter. Den store hule hat er velegnet til at fylde med fx hakkede grøntsager eller cremet flødeblanding.
På grund af den kraftige umanismag kan portobello erstatte kød i en vegetarisk ret fx fajitas eller bao buns.

Ligesom andre champignon bør portobello ifølge Fødevarestyrelsen, varmebehandles, før de spises. De indeholder nemlig nogle kræftfremkaldende stoffer (phenylhydrazin-derivater), som mindskes ved afdampningen, når svampene steges eller koges. Af samme grund anbefaler styrelsen, at man begrænser indtaget af champignon til højest to kg om året.

Portobello kan holde sig i ca. en uge ved opbevaring i køleskab.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes specifikke data for portobello, har vi valgt champignon.

Kilder