

Langtidsstegt oksemørbrad med svampesalat, pommes og bearnaise
60+ min
Klassisk bøf med bearnaisesauce og pommes frites - og et lille twist i form af svampesalat. I denne portion er der nok til 10 af de nærmeste venner!
Ingredienser
Hovedret til 10
Antal portioner
Pommes frites
- 2½ kg skrubbede bagekartofler
- 2 liter neutral olie, fx rapsolie
- 2 spsk groft salt
- 1 oksemørbrad (ca. 2 kg)
- 2 spsk rapsolie
- 1 spsk groft salt
- groftkværnet peber
Svampesalat
- 2 spsk rapsolie
- 500 g portobello svampe i mindre stykker
- 500 g markchampignoner i kvarte
- 2 spsk æbleeddike
- 1000 g røde og gule cherrytomater
- 4 rødløg i tynde både (ca. 400 g)
- 4 små finthakkede fed hvidløg
- 20 stilke frisk timian
- 1 spsk groft salt
- friskkværnet peber
Bearnaisesauce med cremefraiche
- 6 æggeblommer (ca. 1 dl)
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk bearnaiseessens
-
½ liter Karolines Køkken® Cremefraiche 38%
- 1 dl finthakkede friske estragonblade
Nu kan du bestille ingredienserne via REMA 1000
Sådan gør du
Sådan gør du
Pommes frites
Skær kartoflerne ud i stænger (ca. 1 x 1 cm). Lad dem ligge i koldt vand i ca. 2-3 timer - skift vandet hver ½ time. Sigt vandet fra og dub kartoflerne helt tørre i et viskestykke. Hæld olien i en tykbundet gryde (ca. 3 liter) og varm det op til ca. 180°. Tilsæt halvdelen af kartoflerne og friter dem i ca. 12 min. - til de er sprøde og gyldenbrune. Tag kartoflerne op og læg dem på fedtsugende papir. Gentag med resten af kartoflerne. Friter pommes fritterne umiddelbart inden serveringen i ca. 1 min. Kom de gyldne, sprøde pommes frites i en stor skål, vend dem godt med salt og server.
Befri mørbraden for sener og hinder og drys den med salt og peber. Lad olien blive varm i en pande og brun mørbraden ved kraftig varme i ca. 4 min. Kom den i et ovnfast fad og steg den nederst i ovnen ved siden af svampesalaten. Tag kødet ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur - den skal være ca. 63°. Lad kødet hvile tildækket indtil serveringen.
Svampesalat
Lad olien blive gylden i en sauterpande. Steg svampene ved kraftig varme og under omrøring i ca. 4 min. Tilsæt eddike og vend godt rundt. Kom svampene i et ovnfast fad sammen med de øvrige ingredienser og steg dem øverst i ovnen. Tag stegen ud og skru op for varmen. Steg svampene midt i ovnen mens stegen hviler.
Bearnaisesauce med cremefraiche
Pisk æggeblommerne med salt i en tykbundet gryde ved svag varme i ca. 2 min. Tilsæt bearnaiseessens og derefter cremefraiche - ca. 1 spsk ad gangen. Vend til sidst estragon i saucen og server straks sammen med mørbrad og nyfritterede pommes frites.
Stegetid for mørbrad
Ca. 2½ time ved 80° - traditionel ovn.
Stegetid for svampesalat
Ca. 2½ time ved 80° - skru op til 225° og steg i yderligere ca. 15 min., midt i ovnen.
Sådan snitter du løg
Næringsindhold
- Energiindhold for hele retten: 35080 kJ
- Energifordeling:
- Fiber: 61,4 g
- Protein: 24 %
- Kulhydrat: 16 %
- Fedt: 60 %
Vin match
Sangiovese Toscana, Italien
Svampesalaten drejer vinvalget over i retning af en lagret vin. En chianti classico (gerne reserva) vil være skøn, men brunello di montalcino er endnu bedre (og dyrere). -Jo ældre jo bedre! Kilde: Martin Nordkvist
Læs også om vin til vildt