Oksemørbrad med pommes Anna og baconsauce

Oksemørbrad med pommes Anna og baconsauce

Lavtemperaturstegt oksemøbrad (eller langtidsstegt - det kommer ud på et). Lækkert mørt, rødt oksekød sammen med delikat tilbehør. En fin hovedret til gæster......som tager lidt tid at lave, men det meste kan gøres klar dagen før.

Ingredienser

Pommes Anna

¾ kg Skrællede melede kartofler
¾ kg Skrællede søde kartofler
125 g Smør - smeltet
1 Finthakket løg (ca. 100 g)
2 spsk Finthakket frisk timian
2½ tsk Groft salt

Oksemørbrad

1¼ kg Afpudset oksemørbrad
50 g Smør
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Syltede cherrytomater

400 g Skyllede cherrytomater
2 dl Lagereddike
175 g Sukker (ca. 2 dl)
5 Hele nelliker

Baconsauce

125 g Bacon i tern
2 spsk Koncentreret tomatpuré
2 dl Vand
2 spsk Finthakket frisk timian
2 spsk Koncentreret kalvefond
¼ liter Piskefløde
1 tsk Saucejævner

Pynt

Sorte sesamfrø

Tilbehør

750 g Dampede blandede grøntsager fx romanescokål i små buketter, edamamebønner og flækkede slikærter

Sådan gør du

Pommes Anna

  • Skær de 2 slags kartofler i så tynde skiver, som muligt.
  • Kom bagepapir i en bradepande (ca. 5 x 20 x 30 cm) og læg kartoflerne i lag med lidt smør, løg, timian og salt på hvert lag.
  • Dæk med et stykke bagepapir og stil et tungt fad eller lignende ovenpå, så kartoflerne ligger i pres.
  • Bag pommes Anna'en midt i ovnen.
  • Stil den, stadig i pres, i køleskabet i mindst 2 timer - og allerhelst til næste dag.
  • Skær pommes Anna'en i firkanter og lun dem på en plade med alufolie øverst i ovnen i ca. 1 time og 15 min. ved 175° - traditionel ovn.
  • Lun dem på grill i ca. 5 min.

Oksemørbrad

  • Del evt. oksemørbraden i 2 stykker.
  • Lad smørret blive gyldent i en pande og brun mørbraden på alle sider i ca. 4 min.
  • Kom den i et ovnfast fad, drys med salt og peber og steg mørbraden midt i ovnen i ca. 2 timer ved 90° - traditionel ovn.
  • Tag kødet ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur - den skal være 58-60°. Lad kødet hvile tildækket og skær det i skiver ved serveringen.

Syltede cherrytomater

  • Prik mange små huller i tomaterne, fx med en kødnål.
  • Bring eddike, sukker og nelliker i kog i en gryde.
  • Tilsæt tomaterne, bring atter i kog ved kraftig varme og tag gryden af varmen, så snart tomaterne begynder at revne. Lad tomaterne køle af i lagen - tomaterne får endnu mere smag, hvis de bliver lavet dagen før.

Baconsauce

  • Kom baconternene i en kold pande og steg dem - først 2 min. ved kraftig varme og derefter ved jævn varme til de er gyldne og sprøde. Lad baconen dryppe af på et stykke køkkenrulle.
  • Kom tomatpuréen i panden og rist den i baconfedtet ved jævn varme i ca. 1 min. Tilsæt vand og giv det et opkog under omrøring.
  • Kom blandingen i en gryde sammen med timian, kalvefond og fløde.
  • Bring saucen i kog og tilsæt saucejævner. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min.
  • Hak den stegte bacon fint. Kom den i saucen, varm godt igennem og smag til - lige inden serveringen. Tilsæt evt. salt - det afhænger meget af hvor salt din bacon er.

Kødet bliver mere rødt (men ikke råt), når du lavtemperatursteger. Er du ikke til meget rødt kød, kan du i stedet stege den brunede oksemørbrad i ca. 45 min. ved 200°, til en centrumstemperatur på 55-58°.

Har du lyst til en mere klassisk pommes anna uden søde kartofler, så har du den her: pommes anna

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

24735 kJ / 5912 kcal

Næringsindhold pr. 100g

507 kJ / 121 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 23 % 6,9 g
Kulhydrat: 22,8 % 6,8 g
Fedt: 54,2 % 7,4 g
https://www.arla.dk/opskrifter/oksemorbrad-med-pommes-anna-og-baconsauce/