Marineret oksemørbrad og saltkartofler

Marineret oksemørbrad og saltkartofler

60+ min
En flot gæsteret som vil gøre sig med sit lækre kød og sine smukt farvede grøntsager.

Sådan gør du

Stegetid for oksemørbrad:

Ca. 65 min. ved 100°.

Stegetid for kartofler:

Ca. 15 min. ved 250°.

Marineret oksemørbrad
  • Fjern eventuelle hinder og sener fra mørbraden og drys den med peber.
  • Kom kødet i en plasticpose egnet til madvarer sammen med cognac, appelsinskal og madagaskarpeber. Luk posen tæt og lad kødet marinere i køleskabet i ca. 2 timer - vend et par gange.
  • Tag kødet op af marinaden (gem marinaden) og dup kødet tørt.
  • Lad smørret blive gyldent i en sauterpande. Drys kødet med salt og brun mørbraden på alle sider (ca. 3 min. i alt).
  • Kom vandet i en bradepande (ca. 22 x 30 cm) og læg den brunede mørbrad på ovnens rist - ovenover. Steg kødet midt i ovnen. Hvis bradepanden er ved at koge tør så tilsæt lidt mere vand.
  • Tag stegen ud efter ca. 1 time og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 58°.
  • Steg evt. kødet færdigt de sidste 5 min.
  • Stil mørbraden tildækket og hold den varm - gem skyen og skru op for ovnen.
Saltkartofler
  • Skrub imens kartoflerne.
  • Bring vand og salt i kog i en gryde og rør til saltet er opløst. Tilsæt kartoflerne og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 15 min.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Hæld kartoflerne ud på en plade med bagepapir og bag dem midt i ovnen.
Grøntsager
  • Smelt smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits løgene i ca. 2 min.
  • Tilsæt ærter og svits i yderligere ca. 1 min.
  • Tilsæt sharonfrugt, salt og peber og varm grøntsagerne godt igennem. Smag til.
Sauce
  • Kom marinade og sky i en tykbundet gryde og bring det i kog. Kog blandingen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 1 dl tilbage.
  • Si skyen og kom den tilbage i gryden.
  • Tilsæt fløde, salt og peber og bring saucen i kog.
  • Tag gryden af varmen og pisk saucejævner i.
  • Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt kulør og smag til.
Energiindhold for hele retten:

17354 kJ / 4148 kcal

Næringsindhold pr. 100g

288 kJ / 69 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 29,4 % 5 g
Kulhydrat: 36,3 % 6,2 g
Fedt: 34,3 % 2,7 g
Mere inspiration

En anden variation af oksemørbrad med klassisk tilbehør.

Ingredienser

Marineret oksemørbrad
1200 g Oksemørbrad
Friskkværnet peber
1 dl Cognac
3 Brede strimler appelsinskal (usprøjtet)
1 spsk Grønne madagaskarpeberkorn - uden lage
25 g Smør
1 tsk Groft salt
2 dl Vand
Saltkartofler
1½ kg Små, faste kartofler, fx nix pille
1½ liter Vand
300 g Groft salt (ca. 2¾ dl)
Grøntsager
25 g Smør
5 Rødløg i tynde både
300 g Slikærter
1 Sharonfrugt i halve både
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Sauce
½ liter Madlavningsfløde
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1½ tsk Saucejævner
Kulør
Pynt
Appelsinskal (usprøjtet) i meget tynde strimler
Frisk timian