Marineret oksemørbrad og saltkartofler
60+ min

Marineret oksemørbrad og saltkartofler

En flot gæsteret som vil gøre sig med sit lækre kød og sine smukt farvede grøntsager.
Bedømmelse (79 vurderinger)

Min bedømmelse:

Marineret oksemørbrad og saltkartofler

En flot gæsteret som vil gøre sig med sit lækre kød og sine smukt farvede grøntsager.

Antal portioner

Marineret oksemørbrad

  • 1200 g oksemørbrad
  • friskkværnet peber
  • 1 dl cognac
  • 3 brede strimler appelsinskal (usprøjtet)
  • 1 spsk grønne madagaskarpeberkorn - uden lage
  • 25 g smør
  • 1 tsk groft salt
  • 2 dl vand

Saltkartofler

  • 1½ kg små, faste kartofler, fx nix pille
  • 1½ liter vand
  • 300 g groft salt (ca. 2¾ dl)
  • 50 g smør

Grøntsager

  • 25 g smør
  • 5 rødløg i tynde både
  • 300 g slikærter
  • 1 sharonfrugt i halve både
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Sauce

Pynt

  • appelsinskal (usprøjtet) i meget tynde strimler

Fremgangsmåde:

Marineret oksemørbrad

Fjern eventuelle hinder og sener fra mørbraden og drys den med peber. Kom kødet i en plasticpose egnet til madvarer sammen med cognac, appelsinskal og madagaskarpeber. Luk posen tæt og lad kødet marinere i køleskabet i ca. 2 timer - vend et par gange. Tag kødet op af marinaden (gem marinaden) og dup kødet tørt. Lad smørret blive gyldent i en sauterpande. Drys kødet med salt og brun mørbraden på alle sider (ca. 3 min. i alt). Kom vandet i en bradepande (ca. 22 x 30 cm) og læg den brunede mørbrad på ovnens rist - ovenover. Steg kødet midt i ovnen. Hvis bradepanden er ved at koge tør så tilsæt lidt mere vand. Tag stegen ud efter ca. 1 time og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 58°. Steg evt. kødet færdigt de sidste 5 min. Stil mørbraden tildækket og hold den varm - gem skyen. Skru op for ovnen.

Saltkartofler

Skrub imens kartoflerne. Bring vand og salt i kog i en gryde og rør til saltet er opløst. Tilsæt kartoflerne og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 15 min. Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Skær smørret i mindre stykker og lad det smelte sammen med kartoflerne. Hæld kartofler og smør ud på en plade med bagepapir og bag dem midt i ovnen.

Grøntsager

Smelt smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene i ca. 2 min. Tilsæt ærter og svits i yderligere ca. 1 min. Tilsæt sharonfrugt, salt og peber og varm grøntsagerne godt igennem. Smag til.

Sauce

Kom marinade og sky i en tykbundet gryde og bring det i kog. Kog blandingen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 1 dl tilbage. Si skyen og kom den tilbage i gryden. Tilsæt fløde, salt og peber og bring saucen i kog. Tag gryden af varmen og pisk saucejævner i. Kog saucen ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt kulør og smag til.

Stegetid for oksemørbrad

Ca. 65 min. ved 100°.

Stegetid for kartofler

Ca. 15 min. ved 250°.

Kilde:

Produkter i opskriften

  • Energiindhold for hele retten: 20960 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 42 g
  • Protein: 24 %
  • Kulhydrat: 33 %
  • Fedt: 43 %
Print

Vin match

Grenache, syrah, cinsault Sydrhône, Frankrig

Luksusretter bør ledsages af luksusvin, så find en rigtig god chateauneuf-du-pape til denne lækre ret. Kilde: Martin Nordkvist

Læs om vin til oksekød