Oksemørbrad i svøb med ostekartofler og persillepestosmør

1 time 15 min
Arbejdstid: 1 time
Oksemørbrad i svøb med ostekartofler og persillepestosmør

En raffineret gæsteret, fx til nytårsaften. Du kan gøre det meste klar i god tid, så der ikke er noget stress lige inden gæsterne kommer.

Ingredienser

Persillepestosmør

125 g Blødt smør
2 dl Blade af bredbladet persille
1½ spsk Ristede pinjekerner
Et nip groft salt
3 spsk Revet cheddar- og maasdammerost

Ostekartofler

1¼ kg Skrubbede melede kartofler i halve
1 tsk Groft salt
1 Oksemørbrad (ca. 1½ kg)
¾ tsk Groft salt
200 g Lufttørret bacon i tynde skiver

Tomater på stilk

600 g Cocktailtomater på stilk
1 tsk Olivenolie
¼ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Ostekartofler, fortsat

1 spsk Finthakket rød chilipeber
125 g Revet cheddar- og maasdammerost

Skorzonerrødder

1 kg Skorzonerrødder
25 g Smør
1 dl Grofthakket bredbladet persille
¾ tsk Groft salt

Sådan gør du

Persillepestosmør

  • Bland alle ingredienser i en hurtighakker.
  • Form smørret til en rulle og læg det tildækket i køleskabet i mindst 2 timer.
  • Skær smørret i skiver inden serveringen.

Ostekartofler

  • Læg kartoflerne på en plade med bagpapir.
  • Drys med salt og bag kartoflerne nederst i ovnen ca. 1 time ved 175° - varmluft.
  • Fjern imens sener og hinder fra oksemørbraden, så kødet er helt pudset af. Drys kødet med salt. Læg baconskiver tæt over oksemørbraden.
  • Kom bagepapir i ovnens bradepande og læg risten oven på.
  • Læg mørbraden på risten (gør plads til tomaterne i den ene side) og sæt stegen over kartoflerne efter ca. 20 min.
  • Tag stegen ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 55°.
  • Lad stegen hvile og skær den i skiver - lige inden serveringen.

Tomater på stilk

  • Skyl tomaterne og tør dem. Klip tomaterne i mindre klaser og fordel dem i et fladt, ovnfast fad. Pensl tomaterne med olie og drys med salt og peber. Bag tomaterne ved siden af mørbraden de sidste 20 min.

Ostekartofler, fortsat

  • Tag kartoflerne ud efter ca. 40 min. (når tomaterne skal i ovnen).
  • Drys med chili og ost og bag kartoflerne færdige de sidste 20 min.

Skorzonerrødder

  • Skræl skorzonerrødderne, fjern enderne og skær rødderne i tykke, skrå stykker.
  • Lad smørret blive gyldent i en sauterpande Steg skorzonerrødderne i ca. 3 min.
  • Tilsæt persille og salt, vend godt rundt og smag til.

Du kan ordne skorzonerrødderne i god tid. Opbevar dem i køleskabet i mælk tilsat lidt citronsaft (det skiller, men skal alligevel kasseres). Skyl og tør skorzonerrødderne inden du steger dem. I stedet for lufttørret bacon kan du bruge almindelig bacon. Så skal du udelade salt på kødet og i stedet drysse med lidt peber.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

17698 kJ / 4230 kcal

Næringsindhold pr. 100g

517 kJ / 124 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 11,7 % 3,6 g
Kulhydrat: 36,7 % 11,2 g
Fedt: 51,6 % 7,2 g
https://www.arla.dk/opskrifter/oksemorbrad-i-svob-med-ostekartofler-og-persillepestosmor/