Farseret kalkun og svamperagout

Farseret kalkun og svamperagout

60+ min
Farseret kalkun som vi især kender den fra USA. Farsen giver god smag og modvirker at kalkunen bliver tør. Server med svamperagout, kartofler og grønt.

Sådan gør du

Stegetid:

Ca. 2 timer ved 200° - traditionel ovn.

  • Udben kalkunen - eller få slagteren til at gøre det. Del skroget i 3-4 stykker og læg dem sammen med vingespidser, kråse og hjerte i ovnens bradepande.
  • Lad brødet trække i mælken i ca. 1 min. Tilsæt løg, æg, timian, salt, peber og kalvekød og rør farsen godt sammen. Fyld farsen i kalkunen og sy den sammen med bomuldssnor. Bind bomuldssnor om kalkunen 3-4 steder så den forbliver rund.
  • Læg kalkunen med brystet opad på ovnens rist. Kom vand og smør i bradepanden og læg risten ovenpå. Drys kalkunen med salt og steg den midt i ovnen. Dryp med stegesky 4-5 gange under stegningen. Tag kalkunen ud og mål med et stegetermometer farsens centrumstemperatur. Den skal være ca. 75°. Lad kalkunen hvile tildækket i ca. ½ time.
Svamperagout
  • Si stegeskyen over i en stor, tykbundet gryde og kog skyen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 2 dl. Smelt en portion smør i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene i ca. 5 min. og tag dem op. Gyldn en portion smør i panden. Steg champignonerne ved kraftig varme i ca. 7 min. og tag dem op. Gyldn en portion smør og steg markchampignonerne i ca. 5 min. Tag også dem op. Lad den sidste portion smør gyldne og steg østershatte og shiitakesvampe i ca. 1 min. Kom mælkesauce i gryden med den indkogte sky og bring det i kog. Tilsæt løg, svampe og salt. Varm svamperagouten igennem og smag til.
Ved serveringen
  • Skær vingerne af og skær derefter kalkunen i skiver.
Energiindhold for hele retten:

41597 kJ / 9942 kcal

Næringsindhold pr. 100g

386 kJ / 92 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,8 g
Protein: 44,9 % 10,2 g
Kulhydrat: 21,1 % 4,8 g
Fedt: 34 % 3,5 g
Relateret video
Sådan parterer du kylling

Har du brug for hjælp til partering? Se hvordan du parterer kylling og andre fjerkræ som and, kalkun og gås med Karolines Køkkenskole.

Ingredienser

1 Kalkun (ca. 3⅘ kg)
50 g Lyst brød uden skorpe
2 dl Mælk
3 Finthakkede bananskalotteløg
2 Æg
3 spsk Frisk timian
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
700 g Hakket kalvekød (ca. 12% fedt)
1¼ liter Vand
50 g Smør
1 tsk Groft salt
Svamperagout
50 g Smør - delt i 4 portioner
12 Bananskalotteløg i kvarte
450 g Champignoner i halve
225 g Markchampignoner i halve
100 g Østershatte revet i strimler
75 g Rensede små shiitakesvampe
½ liter Mælkesauce
1½ tsk Groft salt
Pynt
Hakket bredbladet persille
Tilbehør
500 g Dampede grønne bønner
2½ kg Faste kartofler