Farseret kalkun og svamperagout

Farseret kalkun og svamperagout

60+ min
Farseret kalkun som vi især kender den fra USA. Farsen giver god smag og modvirker at kalkunen bliver tør. Server med svamperagout, kartofler og grønt.

Sådan gør du

  • Udben kalkunen - eller få slagteren til at gøre det. Del skroget i 3-4 stykker og læg dem sammen med vingespidser, kråse og hjerte i ovnens bradepande.
  • Lad brødet trække i mælken i ca. 1 min. Tilsæt løg, æg, timian, salt, peber og kalvekød og rør farsen godt sammen. Fyld farsen i kalkunen og sy den sammen med bomuldssnor. Bind bomuldssnor om kalkunen 3-4 steder så den forbliver rund.
  • Læg kalkunen med brystet opad på ovnens rist. Kom vand og smør i bradepanden og læg risten ovenpå. Drys kalkunen med salt og steg den midt i ovnen. Dryp med stegesky 4-5 gange under stegningen. Tag kalkunen ud og mål med et stegetermometer farsens centrumstemperatur. Den skal være ca. 75°. Lad kalkunen hvile tildækket i ca. ½ time.
Svamperagout
  • Si stegeskyen over i en stor, tykbundet gryde og kog skyen ved kraftig varme og uden låg til der er ca. 2 dl. Smelt en portion smør i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene i ca. 5 min. og tag dem op. Gyldn en portion smør i panden. Steg champignonerne ved kraftig varme i ca. 7 min. og tag dem op. Gyldn en portion smør og steg markchampignonerne i ca. 5 min. Tag også dem op. Lad den sidste portion smør gyldne og steg østershatte og shiitakesvampe i ca. 1 min. Kom mælkesauce i gryden med den indkogte sky og bring det i kog. Tilsæt løg, svampe og salt. Varm svamperagouten igennem og smag til.
Ved serveringen
  • Skær vingerne af og skær derefter kalkunen i skiver.
Stegetid
  • Ca. 2 timer ved 200° - traditionel ovn.
Velbekomme!

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

41594 kJ / 9941 kcal

Næringsindhold pr. 100g

386 kJ / 92 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 0,8 g
Protein: 44,8 % 10,2 g
Kulhydrat: 21,3 % 4,8 g
Fedt: 33,9 % 3,5 g
Relateret video
Sådan parterer du kylling

Har du brug for hjælp til partering? Se hvordan du parterer kylling og andre fjerkræ som and, kalkun og gås med Karolines Køkkenskole.

Ingredienser

Kalkun (ca. 3⅘ kg)
1
Lyst brød uden skorpe
50 g
Mælk
2 dl
Finthakkede bananskalotteløg
3
Æg
2
Frisk timian
3 spsk
Groft salt
2 tsk
Friskkværnet peber
Hakket kalvekød (ca. 12% fedt)
700 g
Vand
1¼ liter
Smør
50 g
Groft salt
1 tsk
Svamperagout
Smør - delt i 4 portioner
50 g
Bananskalotteløg i kvarte
12
Champignoner i halve
450 g
Markchampignoner i halve
225 g
Østershatte revet i strimler
100 g
Rensede små shiitakesvampe
75 g
½ liter
Groft salt
1½ tsk
Pynt
Hakket bredbladet persille
Tilbehør
Haricots verts
500 g
Faste kartofler
2½ kg