
Bål, sang, hekse og hygge. Uanset hvordan og hvor du plejer at fejre Sankt Hans, så er det en oplagt mulighed for at grille, lave bålmad eller lave en lækker picnickurv. Her er alt, hvad du skal vide om den traditionsrige aften.
Menuforslag til en smagfuld sankthansaften:
På grillen
Start med de sprøde grillede gulerødder med honningglaze, lav derefter de saftige mørbradbøffer med parmaskinke serveret med en farverig bønnesalat. Slut middagen af med den klassiske engelske og sommerfriske dessert Eton Mess, som let kan portionsanrettes.
I picnickurven
Retterne her kan let pakkes og tages med i din kurv, hvis aftenen skal tilbringes på stranden eller i parken. Delikat avocadomousse, skøn kyllingesandwich med cæsarmayo og sprøde ostechips, det hele toppet af med en nem cheesecake, du kan portionsanrette i glas.
På bålet
Der er ikke noget mere hyggeligt end at samles om bålet og se snobrødet, der langsomt bliver bagt. Denne opskrift på snobrød med salt og peber er et sikkert hit hos os både store og små.
Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?
Sankt Hans er faktisk en betegnelse for Johannes Døberen, og d. 23.juni fejrer vi selv sammes fødselsdag. Du ved sikkert allerede, at det er den længste dag på året, men vidste du også, at netop den nat eftersigende skulle have en særlig kraft? Og at de urter og naturlige lægemidler, man samler den nat, skulle være ekstra potente?
Sommersolhvervet falder d. 21. juni og grunden til vi traditionen tro tænder bål, er fordi, man i gamle dage varslede, at dagene nu bliver kortere og nætterne længere. Den lidt mere spændende grund er, at man i den før-kristne tid troede på, at bålet hjalp med at holde onde kræfter væk, der, ligesom urterne, var stærkere på netop denne aften.
Hekse og gammel overtro
Blev man beskyldt for hekseri og trolddom i middelalderen, risikerede man at blive brændt på bålet. Sådan er det heldigvis ikke længere. Heksen af halm og strå blev introduceret i starten af det 20. århundrede og grunden til, at vi fortsat symbolsk brænder heks af, skyldes gammel overtro – vi vil bare gerne sikre os, at de onde kræfter, ikke bliver hængende, men flyver væk. Måske til Bloksbjerg i Tyskland, som overleveringen fortæller.