Udseende
Helleflynderen er en fladfisk, som kan kendes på dens mørkegrå overside og dens hvide underside. De store helleflyndere spiser større fisk. Helleflynderen kan blive op til 3-4 meter lang og veje over 300 kg. Kødet er fast og hvidt og bedst, når størrelsen er mellem 3 og 5 kg.
Oprindelse
Den lever på blød og hård bund i 50-2000 meters dybde, og de mindre helleflyndere lever af småfisk og forskellige bunddyr.
Anvendelse
Helleflynderen er en god spisefisk. Hvis helleflynderen bliver for stor, bliver kødet tørt og groft. Den er god til mange former for tilberedning.
Sæson
Hele året. Spisekvaliteten er bedst efterår og vinter.
Næringsindhold
Helleflynderen er en middelfed fisk og den største fladfisk i Nordsøen. Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Desuden har helleflynderen et højt indhold af A- og D-vitamin.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 498 kJ
Protein: 20,6
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 3,9
Forbehold
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g helleflynder og øvrige rovfisk om ugen.
Kilder
Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
Den lille levnedsmiddeltabel
Kend din fisk, HORESTA
Kilde: Karolines Køkken