Stjerneskud

Stjerneskud

45 min
Hjemmelavet stjerneskud i luksusudgave med et væld af farver og en skøn smag. Vidste du at navnet Stjerneskud skyldes at retten blev udviklet som en hyldest til Jurij Gagarin, som var den første i rummet? Siden er der set mange udgaver af stjerneskud. Her en opskrift på klassisk stjerneskud, selvfølgelig med hjemmelavet dressing, to tilberedninger af fisken og masser af rejer. Stjerneskud er og bliver god traditionel dansk mad, og en rigtig kroklassiker.

Sådan gør du

Tomatdressing
  • Bland cremefraiche med de øvrige ingredienser.
  • Stil dressingen tildækket på køl til servering.
Rødspættefileter, stegte og dampede
  • Bland rasp, salt og peber. Vend 4 af filerne først i mel, så i æg og så i den krydrede rasp.
  • Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en stor pande. Steg fiskefileterne ved jævn varme i ca. 2 min. Tilsæt resten af smørret og vend fiskefileterne. Steg dem ca. 2 min. ved jævn varme og derefter ved svag varme i ca. 2 min.
  • Tag fiskefileterne af panden, og hold dem varme til servering.
  • Bring imens vand og hvidvin i kog i en gryde.
  • Drys resten af fiskene med salt og peber. Rul fileterne sammen med skindsiden indad.
  • Damp rødspætterullerne ved jævn varme og under låg i ca. 4 min. Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
  • Skræl de grønne asparges i tynde strimler på langs med en tyndskræller, og kom dem i isvand smmen med salaten indtil servering.
Sådan anretter du stjerneskud
  • Lad de grønne asparges og salaten dryppe af.
  • Læg de 4 skiver ristede franskbrød på tallerkener og smør dem med lidt dressing.
  • Anret herpå salat, stegt og dampet fisk, lidt tomatdressing, lakserogn, og rejer.
  • Pynt med de grønne aspargesstrimler, tomater, citron og dild. Server straks med resten af dressingen til.

Du kan også servere stjerneskud med en skive røget laks, enten sammen med - eller i stedet for rejer. Når der er sæson for hvide asparges, kan stjerneskuddet blive endnu mere luksuriøst, hvis du serverer det med et par smørdampede hvide asparges.

Energiindhold for hele retten:

11552 kJ / 2761 kcal

Næringsindhold pr. 100g

600 kJ / 143 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 40 % 14,1 g
Kulhydrat: 28,7 % 10,1 g
Fedt: 31,2 % 5,1 g
Alkohol: 0,1 %
Mere inspiration

Lyst til mere smørrebrød med fisk?

Relateret video
Sådan klargør du asparges

Kender du forskel på klargøring af den grønne og hvide asparges? Karolines Køkkenskole viser dig, hvordan du nemt og hurtigt klargør den grønne og hvide asparges. Begge typer af asparges kan spises rå, kogt, dampet, grillet, bagt i ovn eller marineret.

Ingredienser

Tomatdressing
1½ dl Creme fraiche
2 spsk Koncentreret tomatpuré
3 spsk Tomatketchup
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Rødspættefileter
90 g Rasp (ca. 1½ dl)
1 tsk Fint salt
Friskkværnet peber
8 Små rødspættefileter - flået på begge sider
60 g Hvedemel (ca. 1 dl)
2 Sammenpisket æg
50 g Smør
1 dl Vand
1 dl Tør hvidvin, fx riesling
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
6 Tykke grønne asparges
¼ liter Groftrevede salatblade
Tilbehør
4 skiver Ristet franskbrød
1 glas Lakserogn
150 g Rejer
8 Cherrytomater i halve
1 Citron (usprøjtet) i både
Dildkviste
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk