Hokkaido

Hokkaido
Hvad er hokkaido? Og hvad kan man bruge hokkaidogræskar til? Læs med og bliv klogere på græskarret, og hvordan du kan bruge det i dine opskrifter.

Hvordan ser en hokkaido ud?

Hokkaido er kuglerund eller dråbeformet græskar med lodrette fuger fra stilk til bund. Den er stærkt orangefarvet. Indeni findes det spiselige og faste orangegule græskarkød, og i midten er der et svampet lag, trevlet frugtkød med masser af græskarkerner.

Der findes også hokkaido-varianter, som er røde, blå og grønne.

Hvordan smager hokkaido?

Hokkaido har en mild, nøddeagtig og sødlig smag. Kødet er mere tørt end i andre græskartyper.

Hvor stammer hokkaido fra?

Navnet hokkaido stammer fra den japanske ø, Hokkaido, hvor græskarret har været dyrket i mange år. Men nu dyrkes den udbredt på vore breddegrader. Hokkaidogræskar kræver meget plads til dyrkning, ca. 4 kvadratmeter pr. plante, og hver plante giver kun to til tre frugter. Hokkaido er en af de mest almindelige græskartyper, som spises i Danmark. Det tilhører familien centnergræskar, som omfatter mange forskellige sorter, bl.a. Atlantic Giant, der er kendt for deres enorme størrelse.

Hvordan anvender man hokkaido i madlavningen?

Hokkaido kan tilberedes med skræl og for eksempel laves til hokkaidofritter. Hokkaidogræskarret vaskes og flækkes og kernerne fjernes, hvorefter det kan skæres ud i både. Du kan også ovnbage græskarret i hel tilstand, hvis du fjerner stilk og græskarkerner. Når kødet er blevet blødt, kan græskarskallen eventuelt fjernes ved at skrabe kødet ud af skallen.

Hokkaido kan også koges, bages og steges.

De kan pureres og serveres som mos, enten i stedet for kartoffelmos eller blandet med kartofler. Vi vil også anbefale at du bruger masser af krydderier, som fx timian, oregano, hvidløg, chili, salvie eller rosmarin til det smagsneutrale græskarkød.

Hokkaido i det salte køkken

Hokkaido er en populær ingrediens i supper og salater som fx disse, hvor den flotte orange farve pynter sammen med noget grønt:

Hokkaido i det søde køkken

I USA bruger man græskar i det søde køkken til blandt andet græskartærte og græskarmuffins, der serveres til Halloween og Thanksgiving. Her kan man krydre græskarkødet med en blanding af stødte krydderier, som kanel, ingefær, nelliker, allehånde og muskat. Hokkaido smager også skønt i brød og boller.

Hokkaido kan syltes som gammeldags syltede græskar i en sukkerlage med vanilje eller krydret med fx ingefær eller chili.

Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med hokkaido.

Hvor længe kan hokkaido holde sig?

Hokkaido kan holde sig i køleskabet i et par måneder. Den kan også skæres ud og fryses ned, men bliver blød ved optøning og egner sig derfor bedst til fx suppe.

Sæson

August - december.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i græskar hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke tal for hokkaido.

Vidste du?

Hvert år afholder Tivoli en konkurrence om dyrkning af årets største græskar i Danmark. Hokkaido har dog en mere køkkenvenlig størrelse på 1-2½ kg.

Kilder

  • "Smagen af græskar" af Maren Korsgaard, Forlaget Koustrup & Co., 2014.
  • Sæson
  • Havenyt