Kartoffelmos

Kartoffelmos

45 min
Kartoffelmos er en af topscorerne hos de feste familier. Det er der jo ikke noget at sige til, for kartoffelmos er både nemt at lavet og nemt at spise. Kartoffelmos smager skønt, og er nem at smage til med krydderurter, hvis det skal smage af lidt andet og mere en "blot" kartoffelmos.

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
  • Kog dem godt møre i en tykbundet gryde i vand uden salt, ca. 20 min.
  • Hæld vandet fra kartoflerne, og damp dem helt tørre.
  • Mos kartoflerne med kartoffelstøder eller håndmixer, og tilsæt mælken lidt efter lidt under stadig piskning.
  • Tilsæt smørret og pisk mosen let.
  • Smag til med salt og peber.
Tips
  • Kartofler, der skal moses, bør altid koges uden salt. Kartoffelmos er velegnet som tilbehør til mange sammenkogte retter, fx gullash og bankekød. En rest kartoffelmos kan røres op med mælk og lægges over en sammenkogt ret, som et låg. Gratineres i ovnen til retten er gennemvarm.

Du kan også vælge at gratinere kartoffelmosen i ovnen, så den får et lækkert twist af sprød ost på toppen. Put kartoffelmosen i et ildfast fad og drys gratineringsost over, og bag den ved 200 grader alm. ovn i 15-20 minutter.

Energiindhold for hele retten:

4861 kJ / 1162 kcal

Næringsindhold pr. 100g

403 kJ / 96 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 7,9 % 1,9 g
Kulhydrat: 59,9 % 14,2 g
Fedt: 32,2 % 3,5 g
Mere inspiration

Prøv kartoffelmosen til gullasch

Klassisk gullasch
60+ min
Klassisk gullasch
(90)

Ingredienser

1 kg Kartofler
1½ dl Mælk
50 g Smør
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk