Fond

Fond
En rigtig fond giver masser af power til fx din suppe, sauce eller gryderet. Fond kan som udgangspunkt helt eller delvist anvendes i de retter, hvor man normalt tilsætter vand, fløde eller vin. Det er både nemt og hurtigt at lave en fond, da det kun kræver fx kød, grøntsager, krydderurter og vand, som simrer i to timer eller længere.

Smag

Fond er baseret på vand, grøntsager fx løg, rodfrugter, porrer, urter og salt. Og afhængig af hvilken type fond tilsættes: kraftben til fx oksefond, hel suppehøne til hønsefond, fiskehoveder og fiskeben (fra magre fisk fx søtunge, pighvar og rødtunge) til fiskefond og skaller, hoveder og haler (fra rejer, jomfruhummere og tigerrejer) til skaldyrsfond.

Anvendelse

Grøntsager og kød/kraftben/skaller brunes godt af inden, der tilsættes vand, urter og salt. Fonden koges i mindst 2 timer, hvorefter den sies. Fiske- og skaldyrsfond skal ikke koge nær så længe som grøntsags- og kødfonde, da fonden bliver klistret som lim. En fiskefond skal koge i ca. 20 min.

Brug fond som basis i fx en suppe eller kog fonden ind til ca. halvdelen og brug den til kraftige saucer eller supper. Frys den reducerede fond ned i mindre portioner og brug den i saucer i stedet for bouillon.

Fonden kan også koges ind til en forholdsvis lille mængde, hvorefter der tilsættes smør og krydderurter – og fonden er omdannet til en kraftig sauce.