Klassisk gazpacho

Klassisk gazpacho

15 min
Arbejdstid: 15 min
Den ultimative sommerret - gazpacho! Den kølige suppe kommer fra det spanske køkken, og er oprindeligt kendt som fattigmandskost - brød, olie og hvidløg er blevet knust i en morter og grøntsager er blevet tilsat, så man havde en grov suppe. Gazpacho har udviklet sig gennem tiderne og i dag har vi adgang til mange forskellige frugter og grøntsager. Denne opskrift er med både tomat, agurk, peberfrugt og selleri - og den er genial som restemad, da du kan bruge brødrester og frugt/grøntsager, som synger på sidste vers, men er sprængfyldt med smag. Velbekomme!
https://www.arla.dk/opskrifter/klassisk-gazpacho/

Sådan gør du

Gazpacho
  • Skær alle grøntsager i grove stykker og læg dem i en stor skål (hold lidt agurk og bladselleri tilbage til pynt).
  • Tilsæt hvidløg og basilikum, på nær et par blade til pynt.
  • Vend alle grøntsager sammen med olie, eddike og brød og lad det marinere i mindst ½ time.
  • Kom det hele i en blender og lad det blende i 2-3 min. til det har en ensartet konsistens.
  • Suppens temperatur stiger en lille smule, når den blendes, så sæt den gerne på køl i 15 minutter eller server suppen med en isterning i hver portion.
Brødcroutoner
  • Lad olien blive varm i en pande og tilsæt smørret.
  • Kom brødternene i panden og rist dem i ca. 10 min. ved jævn varme - til de er gyldne.
  • Vend dem af og til. Drys med salt.
Pynt
  • Skær agurk og bladselleri i små tern. Pynt suppen med grøntsagerne, friske basilikumblade, brødcroutoner og lidt olivenolie.

Bland alle ingredienser i en stor skål og sæt det på køl nogle timer før servering. Evt efter morgenmad, så har du en dejlig nem sommerfrokost klar på køl.

Gazpacho er genial reste-mad. Skær tørt brød og grøntsager i tern og læg det sammen på køl, så bliver brødet blødt og kan blendes til en cremet gazpacho.

Energiindhold for hele retten:

5598 kJ / 1338 kcal

Næringsindhold pr. 100g

315 kJ / 75 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 11,7 % 2,2 g
Kulhydrat: 58,9 % 10,9 g
Fedt: 29,4 % 2,5 g

Ingredienser

Gazpacho
8 Modne tomater
1 Agurk
1 Grøn peberfrugt
2 Røde peberfrugter
2 stilke Bladselleri
1 dl Finthakket basilikumblade
1 Finthakket fed hvidløg
2 skiver Daggammelt landbrød i store tern
1 spsk Olivenolie
1 spsk Sherryeddike
1 tsk Groft salt
Brødcroutoner
4 skiver Daggammelt landbrød i små tern
1 spsk Olivenolie
15 g Smør
½ tsk Groft salt
Pynt
Frisk basilikum
Agurker eller bladselleri i små tern
Olivenolie