Klassisk gazpacho

Klassisk gazpacho

15 min
Den ultimative sommerret - gazpacho! Den kølige suppe kommer fra det spanske køkken, og er oprindeligt kendt som fattigmandskost - brød, olie og hvidløg er blevet knust i en morter og grøntsager er blevet tilsat, så man havde en grov suppe. Gazpacho har udviklet sig gennem tiderne og i dag har vi adgang til mange forskellige frugter og grøntsager. Denne opskrift er med både tomat, agurk, peberfrugt og selleri - og den er genial som restemad, da du kan bruge brødrester og frugt/grøntsager, som synger på sidste vers, men er sprængfyldt med smag. Velbekomme!

Sådan gør du

Gazpacho
  • Skær alle grøntsager i grove stykker og læg dem i en stor skål (hold lidt agurk og bladselleri tilbage til pynt).
  • Tilsæt hvidløg og basilikum, pånær et par blade til pynt.
  • Vend alle grøntsager sammen med olie, eddike og brød og lad det marinere i mindst ½ time.
  • Kom det hele i en blender og lad det blende i 2-3 min. til det har en ensartet konsistens.
  • Suppens temperatur stiger en lille smule, når den blendes, så sæt den gerne på køl i 15 minutter eller server suppen med en isterning i hver portion.
Brødcroutoner
  • Skær brødet i tern af 1x1 cm og fordel olivenolie og salt over.
Pynt
  • Skær agurk og bladselleri i små tern. Pynt suppen med grøntsagerne, friske basilikumblade, brødcroutoner og lidt olivenolie.

Bland alle ingredienser i en stor skål og sæt det på køl nogle timer før servering. Evt efter morgenmad, så har du en dejlig nem sommerfrokost klar på køl.

Gazpacho er genial reste-mad. Skær tørt brød og grøntsager i tern og læg det sammen på køl, så bliver brødet blødt og kan blendes til en cremet gazpacho!

Energiindhold for hele retten:

6256 kJ / 1495 kcal

Næringsindhold pr. 100g

341 kJ / 82 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 11,9 % 2,4 g
Kulhydrat: 60,8 % 12,2 g
Fedt: 27,3 % 2,5 g
Mere inspiration

Lyst, daggammelt brød er også genialt til en sprød bruschetta!

Bruschetta med ost
30 min
Bruschetta med ost
(13)

Ingredienser

Gazpacho
8 Modne tomater
1 Agurk
1 Grøn peberfrugt
2 Røde peberfrugter
2 stilke Bladselleri
1 dl Finthakket basilikumblade
1 Finthakket fed hvidløg
2 skiver Landbrød i store tern
1 spsk Olivenolie
1 spsk Sherryeddike
1 tsk Groft salt
Brødcroutoner
4 skiver Landbrød i små tern
2 spsk Olivenolie
½ tsk Groft salt
Pynt
Frisk basilikum
Agurker eller bladselleri i små tern
Olivenolie