Multe

Multe

Udseende

Den kendes på sine to adskilte rygfinner, hvoraf den forreste har fire pigstråler. Skællene er ganske store. Multen bliver sjældent over 60 cm. Kødet er saftigt og mod skindsiden er kødet svagt rødlig.

Oprindelse

Multen er udbredt langs den jyske vestkyst og i store dele af Europa. Multen er en livlig stimefisk, der lever langs kysterne og til tider i brak- og ferskvand. Den lever af planktondyr, mindre bunddyr og planteføde. De multer, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Middelhavsområdet.

Anvendelse

Den populære spisefisk er velegnet til grill, dampning og ovnstegning.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Multen er en middelfed fisk.Den indeholder n-3 fedtsyrer, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Næringsværdier pr. 100 g:

Energi: 410 kJ

Protein: 20,1

Kulhydrat: 0,0

Fedt: 2,0

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Karolines Køkken