Sådan koger du dine æg

Sådan koger du dine æg

At koge æg lyder simpelt, men det er faktisk ikke altid helt nemt. Æggenes friskhed, kogetiden og nedkølingen har nemlig betydning for, om du ender med et perfekt kogt æg.

Indhold

Hvordan koger man perfekte æg?

Start med at lægge æggene i en gryde med koldt vand. Sæt gryden over ved middel varme og bring vandet i kog. Skru ned til svag varme, så snart vandet koger og kog æggene under låg i den angivne tid:

  • Blødkogte æg: 4-5 minutter
  • Smilende æg: 6-7 minutter
  • Hårdkogte æg: 9-10 minutter

Når æggene er kogt, lægges de straks i iskoldt vand for at stoppe tilberedningen. Hurtig afkøling i koldt vand gør også, at æggene er nemmere at pille.

Vidste du, at man også kan koge æg i en airfryer? Se hvordan du gør lige her:

Hvor længe skal æg koge i koldt vand?

Starter du med at lægge æggene ned i det kolde vand i gryden, tælles kogetiden fra det øjeblik, vandet begynder at koge. Du kan også lægge æggene direkte i kogende vand og følge samme kogetider som nævnt tidligere. Begge metoder fungerer, men start i koldt vand, hvis du vil mindske risikoen for at æggene revner.

Hvordan koger man æg, så de er nemme at pille?

For at gøre æggene nemmere at pille kan du prøve følgende:

  • Afkøl æggene straks i iskoldt vand efter kogning.
  • Rul det kogte æg let på en hård overflade for at løsne skallen.

Æggenes alder og friskhed har også betydning for, hvor svære eller lette de er at pille. Med tiden vil der sive CO2 ud af ægget og denne proces får skallen til at slippe lettere. Et æg, der er en uge gammelt, er altså lettere at pille end et helt frisk æg.

Serveringsforslag - kogte æg

Kogte æg kan bruges på mange måder og passer både ind på morgenbordet, til frokosten og som en del af aftensmaden.

  • Morgenmad: Server blødkogte æg med ristet brød og smør eller som en del af et brunchbræt.
  • Frokost: Brug hårdkogte æg i en klassisk æggesalat og server på rugbrød.
  • Salater: Brug æg i fx en cæsarsalat eller en kartoffelsalat.
  • Aftensmad: Tilsæt halve æg til en varm ret som fx ramen suppe.

Find inspiration til flere lækre æggeretter her.

Se hvordan du koger perfekte æg

Kilde:

DTU Fødevareinstituttet