Blomkålsgratin

Blomkålsgratin

60+ min
Her er opskriften på en lækker blomkålsgratin. Det er en klassisk gratin med blomkål og røget skinke - oplagt til både aftensmad og frokost. Både børn og voksne sætter pris på gammeldags blomkålsgratin, og den er faktisk nem at lave. Server gratinen med rugbrød og en god salat. Mens gratinen er i ovnen, er der tid til at lave yndlingssalaten - og tage opvasken.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 1 time ved 175° - traditionel ovn.

  • Kom blomkålsbuketterne i kogende vand tilsat salt og kog dem i ca. 4 min. Hæld blomkålen til afdrypning i en sigte.
  • Kom mel og 1½ dl af mælken i en tykbundet gryde. Pisk det til en jævning.
  • Tilsæt resten af mælken og smør og bring det i kog under piskning. Kog blandingen godt igennem. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt af.
  • Rør æggeblommerne i én ad gangen. Rør godt ind imellem. Tilsæt salt, peber, skinke og blomkålsbuketter.
  • Pisk hviderne meget stive, og vend halvdelen i dejen med en dejskraber. Fold til sidst resten af hviderne forsigtigt i. Hæld dejen i et smurt, raspdrysset gratinfad (ca. 2 liter).
  • Bag gratinen midt i ovnen. Server straks.
Variation

Blomkål kan erstattes af porrer i tynde ringe eller broccolibuketter. Til forskel fra blomkål skal broccoli kun koges ca. 1½-2 min.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

5096 kJ / 1218 kcal

Næringsindhold pr. 100g

327 kJ / 78 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 24,9 % 4,8 g
Kulhydrat: 32 % 6,2 g
Fedt: 43,1 % 3,8 g
Mere inspiration

Lynhurtig, sprød. flot og lækker salat

Blomkålssalat
15 min
Blomkålssalat
(3)

Ingredienser

Blomkål i små buketter
300 g
Vand
½ liter
Groft salt
½ tsk
Hvedemel (ca. 1½ dl)
90 g
Mælk
3 dl
Smør
20 g
Æggeblommer
4
Groft salt
¾ tsk
Friskkværnet peber
Kogt, røget skinke, i små tern
150 g
Æggehvider
4
Rasp
1½ spsk
Pynt
Purløg