Egg Benedict

Arbejdstid: 45 min
Egg Benedict

Skal din weekends morgenmad være en oplevelse ud over det sædvanlige? Så prøv denne Egg Benedict - en klassisk amerikansk brunch favorit. Denne udgave af Egg Benedict er helt klassisk med pocheret æg, hollandaisesauce og sprød parmaskinke på en skive ristet brød. Retten kan varieres på mange måder - fx med spinat og laks. I denne opskrift på Egg Benedict har vi samlet vores bedste tips og tricks, så du får succes med denne imponerende og velsmagende brunch klassisker derhjemme.

Ingredienser

Brød og parmaskinke

4 skiver Lyst brød
4 skiver Parmaskinke (ca. 75 g)

Hollandaisesauce

2 Æggeblommer
2 spsk Vand
1 tsk Friskpresset citronsaft
200 g Smeltet smør

Pocheret æg

1 liter Vand
1 tsk Groft salt
½ dl Eddike
4 Æg

Pynt

½ dl Purløg
Friskkværnet peber

Sådan gør du

Brød og parmaskinke

  • Tænd ovnen. Skær brødet i skiver og læg det på en rist.
  • Læg parmaskinken på en plade med bagepapir og rist skinke og brød i ovnen i ca. 5 minutter til det er gyldent og sprødt.
  • Læg begge dele til side indtil du er klar til at servere.

Hollandaisesauce

  • Sørg for at have alle ingredienser klar, før du går i gang.
  • Pisk æggeblommer, vand og citronsaft sammen i en skål egnet til vandbad. Hæng skålen over vandbadet – det kogende vand må ikke røre bunden af skålen, det er kun dampen, som skal varme skålen op.
  • Pisk i æggene hele tiden – til æggeblandingen skummer godt og begynder at tykne.
  • Pisk, stadig uden pause, det smeltede smør i æggecremen i en tynd stråle. Pisk hele tiden, til alt smørret er pisket i.
  • Tilsæt evt. lidt koldt vand for at justere konsistensen og for at saucen ikke bliver for varm. Smag til med salt.
  • Skru ned til svag varme og lad saucen stå indtil du skal bruge den. Den må ikke overstige 60 grader.

Pocheret æg

  • Bring imens vand, eddike og salt i kog i en gryde. Slå æggene ud i kopper.
  • Når vandet koger, pisker du med et piskeris - så der dannes en hvirvel.
  • Fjern piskeriset og hæld forsigtigt æggene 1 ad gangen ned i hvirvlen.
  • Lad æggene koge ca. 3 min., til æggehviden er stivnet, men blommen stadig er flydende.
  • Løft æggene op med en hulske og læg dem i iskoldt vand i ca. 30 sek. - så tilberedningen stopper.

Servering

  • Anret æggene på det ristede brød, hæld den lune sauce over og læg en skive sprød parmaskinke på toppen. Pynt med purløg og friskkværnet peber.

Brød og parmaskinke

  • 225 grader - traditionel ovn.

Brug brunet smør til hollandaisen og få en nøddeagtigt smag. Udskift skinken med bacon eller dampet spinat, eller lav en kombination med skinke og spinat. Har du ikke mod på at kaste dig ud i at pochere æg, kan du bruge et kogt, smilende æg.

Hvis saucen skiller, kan du tilsætte lidt kold vand og samle den igen. Hvis ikke det hjælper, kan du piske den skilte sauce ind i en ny æggeblomme stille og roligt. Pas på saucen ikke bliver varmere end 60 grader.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10410 kJ / 2488 kcal

Næringsindhold pr. 100g

581 kJ / 139 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,3 g
Protein: 11,5 % 3,9 g
Kulhydrat: 16,3 % 5,6 g
Fedt: 72,2 % 11,3 g
Relateret video Sådan koger du æg

Er du i tvivl om kogetiden på æg? Så se her hvordan Karolines Køkkenskole koger æg.

https://www.arla.dk/opskrifter/egg-benedict/