Surdejsbrød

1 time 5 min
Surdejsbrød

Surdejsbrød - det er slet ikke så svært. Her er opskriften på et surdejsbrød for begyndere. Dette surdejsbrød er lækkert, sprødt og saftigt - og så er det nemt! Har du mod på at starte surdejsbagningen op, så begynd med dette nemme surdejsbrød. Du kan enten lave surdejen selv eller købe en aktiv og bageklar surdej.

Ingredienser

3½ dl Vand
150 g Surdej
1 spsk Honning
300 g Hvedemel
200 g Tipo 00 hvedemel
1 spsk Groft salt

Sådan gør du

  • Rør vand, surdej og honning sammen i en røreskål. Tilsæt mel og salt.
  • Ælt dejen på røremaskine ved højeste hastighed i ca. 10 min. - eller indtil dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen. Dejen skal være blank og elastisk.
  • Hæld dejen over i ren, oliesmurt skål med låg. Vend dejen rundt et par gange, så den dækkes af et tyndt olielag - det er lettest med våde fingre, da dejen er klistret.
  • Sæt låg på skålen og lad dejen hæve i køleskabet i 12-24 timer.
  • Tænd ovnen og sæt en bradepande til opvarmning midt i ovnen.
  • Fold siderne op på dejen med en spartel, så dejen 'spændes op' på undersiden. Vend dejklumpen om, så undersiden med mel vender op.
  • Lad brødene efterhæve på et stykke bagepapir i ca. 1 time.
  • Træk brødet over på den varme bageplade ved at trække i bagepapiret. Drys med lidt mere hvedemel og giv brødet et snit på langs med en lille skarp kniv eller skalpel.
  • Bag brødet midt i ovnen i ca. 15 min. ved 250° - traditionel ovn. Derefter ca. ½ time ved indstilling på 200° - traditionel ovn.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din surdej er aktiv nok, så tilsæt 5 g gær. Så er du sikker på at brødet hæver flot op, og du får stadig den karakteristiske surdejssmag i brødet. Du kan også lade surdejsbrødet hæve op i en hævekurv. Husk at drysse hævekurven godt med mel, inden du lægger brødet til efterhævning heri.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8510 kJ / 2034 kcal

Næringsindhold pr. 100g

821 kJ / 196 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,4 g
Protein: 12,2 % 5,9 g
Kulhydrat: 83,4 % 40,3 g
Fedt: 4,4 % 1 g
https://www.arla.dk/opskrifter/surdejsbrod/