Surdejsbrød

Surdejsbrød

60+ min
Surdejsbrød - det er slet ikke så svært. Her er opskriften på et surdejsbrød for begyndere. Dette surdejsbrød er lækkert, sprødt og saftigt - og så er det nemt! Har du mod på at starte surdejsbagningen op, så begynd med dette nemme surdejsbrød. Du kan enten lave surdejen selv eller købe en aktiv og bageklar surdej.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 250° - traditionel ovn. Derefter ca. ½ time ved indstilling på 200° - traditionel ovn.

  • Rør vand, surdej og honning sammen i en røreskål. Tilsæt mel og salt.
  • Ælt dejen på røremaskine ved højeste hastighed i ca. 10 min. - eller indtil dejen slipper skålens sider og samler sig om dejkrogen. Dejen skal være blank og elastisk.
  • Hæld dejen over i ren, oliesmurt skål med låg. Vend dejen rundt et par gange, så den dækkes af et tyndt olielag - det er lettest med våde fingre, da dejen er klistret.
  • Sæt låg på skålen og lad dejen hæve i køleskabet i 12-24 timer.
  • Tænd ovnen og sæt en bradepande til opvarmning midt i ovnen.
  • Fold siderne op på dejen med en spartel, så dejen 'spændes op' på undersiden. Vend dejklumpen om, så undersiden med mel vender op.
  • Lad brødene efterhæve på et stykke bagepapir i ca. 1 time.
  • Træk brødet over på den varme bageplade ved at trække i bagepapiret. Drys med lidt mere hvedemel og giv brødet et snit på langs med en lille skarp kniv eller skalpel.
  • Bag brødet midt i ovnen.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din surdej er aktiv nok, så tilsæt 5 g gær. Så er du sikker på at brødet hæver flot op, og du får stadig den karakteristiske surdejssmag i brødet. Du kan også lade surdejsbrødet hæve op i en hævekurv. Husk at drysse hævekurven godt med mel, inden du lægger brødet til efterhævning heri.

Energiindhold for hele retten:

8426 kJ / 2014 kcal

Næringsindhold pr. 100g

818 kJ / 196 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,4 g
Protein: 12,3 % 5,9 g
Kulhydrat: 83,2 % 40 g
Fedt: 4,5 % 1 g
Mere inspiration

Sådan laver du din egen surdej.

Surdej
60+ min
Surdej
(27)

Ingredienser

3½ dl Vand
150 g Surdej
1 spsk Honning
300 g Hvedemel
200 g Tipo 00 hvedemel
1 spsk Groft salt
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk