Grødboller

Grødboller

60+ min
Fryseegnet
Grødboller - nemme, lækre og lynhurtige at bikse sammen. Grødbollerne kan laves på en rest havregrød, risengrød, fuldkornsgrød eller lignende. Dejen til grødboller er hurtig at røre sammen - og kan hæve enten natten over i køleskabet eller blot et par timer på køkkenbordet, alt efter hvornår du gerne vil servere de nybagte grødboller... Den fugtige dej sætter du på bagepladen med en ske - så du skal slet ikke have fingrene i dejen. At bruge en rest grød til at bage boller med, er en rigtig god ide, for grødboller er saftige og holder sig friske længere. Grødboller er også ideelle til madpakken.

Sådan gør du

Dej til grødboller
  • Kom vand, yoghurt, gær, havregrød og honning i en stor skål. Rør til gæren er opløst.
  • Tilsæt mel og salt. Rør dejen godt sammen med en ske - dejen skal være fugtig.
  • Drys blandede frø, korn og/eller kerner oven på dejen. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg. Stil dejen til hævning - enten i køleskabet natten over eller på køkkenbordet i 1½ time.
  • Tænd ovnen og sæt en bageplade til opvarmning i ovnen.
  • Tag den varme bageplade ud af ovnen og læg bagepapir herpå. Sæt 10-12 klumper af dej på pladen - brug en ske, som du dypper i koldt vand mellem hver bolle.
  • Sæt straks pladen i ovnen og bag bollerne til de er gyldne og gennembagte. Træk de varme grødboller over på en bagerist og lad dem køle af.
Bagetid
  • 18-20 min. ved 250° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Har du ikke en rest grød 'på lager'? Find opskriften på den bedste havregrød lige her...

Havregrød
15 min
Havregrød
(117)
Velbekomme!
Tip

For ekstra sprøde boller: Smid ca. 1 dl koldt vand ind i bunden af den varme ovn samtidig med, at du sætter bagepladen med grødbollerne ind. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen. Grødbollerne bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Du kan også stille en bradepande i bunden af ovnen, når du tænder den - og smide det kolde vand heri i stedet for i bunden af ovnen.

Brug en rest

Havregrødsbollerne er geniale at bage, hvis du har en rest grød i overskud. Og det har man ofte, hvis man skraber gryden... Hvis du ikke har en rest grød, så kog en lille portion havregrød bestående af 1 dl vand, 1 dl mælk og 1 dl havregryn. Så får du en portion grød, som passer til denne opskrift på grødboller.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

9536 kJ / 2279 kcal

Næringsindhold pr. 100g

848 kJ / 203 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 2,6 g
Protein: 12 % 6 g
Kulhydrat: 63,7 % 31,7 g
Fedt: 24,3 % 5,6 g
Relateret video
Grødboller

Ingredienser

Dej til grødboller
Lunken vand
3 dl
Yoghurt, græsk yoghurt, skyr eller tilsvarende
100 g
Gær
20 g
Kold havregrød, risengrød eller anden grød
150 g
Honning
1 tsk
Hvedemel (ca. 7 dl)
450 g
Groft salt
2 tsk
Drys
Blandede sesamfrø, birkes, græskarkerner, havregryn, rugflager eller andet
ca. 1½ dl