Surdejsboller

1 time 5 min
Fryseegnet
Surdejsboller

Lækre, saftige koldhævede boller med surdej, skyr og æble. At lave koldhævede boller med surdej er faktisk slet ikke så svært. Få den nemme opskrift på koldhævede boller lige her - bollerne er sprøde, luftige og ikke til at holde fingrene fra! Du kan enten lave surdejen selv eller købe en aktiv og bageklar surdej.

Ingredienser

Surdejsboller

5 g Gær
5 dl Vand
1½ dl Surdej (ca. 150 g)
1½ dl Skyr naturel eller A38®
625 g Tipo 00 hvedemel eller manitobamel
200 g Havregryn (ca. 5 dl)
1 Stort revet æble (ca. 125 g)
1 spsk Honning
1 spsk Groft salt

Sådan gør du

Dag 1

  • Rør gæren ud i vandet i en skål til røremaskine.
  • Tilsæt resten af ingredienserne, med undtagelse af salt, og slå dejen sammen på en røremaskine ved laveste hastighed i ca. 3 min.
  • Skru herefter op til højeste hastighed og ælt dejen i ca. 6 min.
  • TIlsæt salt og ælt i yderligere i ca. 1 min. ved laveste hastighed.
  • Lad dejen hæve tildækket i køleskabet i 12-24 timer.

Dag 2

  • Kom dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen ud i ca. 20 stykker.
  • Bag bollerne i ovnen til de er gyldne i ca. 15 min ved 225° - varmluft.

Har du ikke fået startet en surdej op i tide, kan den købes i helsekostbutikker. Alternativt kan bollerne bages uden surdej, så får de bare ikke surdejssmagen. Brug da som erstatning mere gær (15-25 g afhængig af hvor længe dejen får lov at hæve) og 1 dl ekstra surmælksprodukt.

Hvis din surdej er meget aktiv, kan du undlade gær i dejen. Følgende er tegn på, at surdejen er aktiv og bageklar: Surdejen skal lugte sødt og let syrligt og der skal være tydelige luftbobler i siden på glasset.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13946 kJ / 3333 kcal

Næringsindhold pr. 100g

779 kJ / 186 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,5 g
Protein: 15,7 % 7,2 g
Kulhydrat: 78,1 % 35,8 g
Fedt: 6,2 % 1,3 g
https://www.arla.dk/opskrifter/surdejsboller/