Koldhævede boller

15 timer
Arbejdstid: 20 min
Fryseegnet
Koldhævede boller

Der er næsten ikke noget skønnere end friskbagt morgenbrød. Disse nemme koldhævede boller har en lækker krumme og sprød skorpe. Forbered dejen til de langtidshævede boller om aftenen - så er der friskbagt morgenbrød. Du kan som her få koldhævede boller med kærnemælk, eller du kan bruge, hvad du har i køleskabet af syrnede produkter. Eksperimenter også gerne med forskellige meltyper, gryn og kerner, når du laver dej til koldhævede boller.

Ingredienser

5 dl Vand
3 dl Kærnemælk A38, ymer, yoghurt eller tilsvarende
10 g Gær
4 dl Havregryn (ca. 125 g)
2 dl Fuldkornshvedemel eller anden fuldkornsmel (ca. 100 g)
1½ tsk Groft salt
500 g Hvedemel
2 dl Blandede kerner og frø, fx græskarkerner, sesamfrø, birkes

Sådan gør du

Dag 1

  • Kom vand, syrnet mejeriprodukt, gær, havregryn, fuldkornsmel og salt i en skål og rør det godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig. Drys kernerne på toppen af dejen. Dæk skålen med fx et låg eller en pose og stil dejen i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.

Dag 2

  • Tænd ovnen på 250° ( varmluft) og sæt en bradepande til opvarmning i ovnen på nederste rille.
  • Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand, og form det antal boller du skal bruge, ved at sætte klumper af den bløde dej på en plade med bagepapir.
  • Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid ca. 1 dl vand i den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.
  • Bag bollerne i 15-20 min. – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Træk de varme boller over på en bagerist og lad dem køle af.
  • Gem resten af dejen til dagen efter, eller bag endnu en portion boller af resten af dejen.

Når dejskålen er tom, så laver du blot en ny portion dej i skålen. Du skal endelig ikke gøre skålen ren. Dejen, der er tilbage på kanterne virker som surdej, så det næste hold boller bliver kun endnu bedre.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13509 kJ / 3229 kcal

Næringsindhold pr. 100g

818 kJ / 195 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3 g
Protein: 13,8 % 6,6 g
Kulhydrat: 65,7 % 31,6 g
Fedt: 20,5 % 4,5 g
https://www.arla.dk/opskrifter/koldhavede-boller/