Gulerodsbrud

1 time 40 min
Arbejdstid: 20 min
Fryseegnet
Gulerodsbrud

Gulerodsbrud er store, bløde - lidt flade - boller, som du måske kender fra bageren. De er nemme at bage og gode til morgenbordet, madpakken eller som eftermiddagsmad. Gulerodsbrud smager herligt og er dejlig svampede. Bag ekstra gulerodsbrud til fryseren, så du nemt kan tage én op og have med på farten.

Ingredienser

50 g Smør
½ liter Mælk
25 g Gær
4 tsk Sukker
2 tsk Groft salt
600 g Hvedemel
3 Groftrevne gulerødder (ca. 150 g)
75 g Solsikkekerner (ca. 1 dl)

Sådan gør du

Gulerodsbrud

  • Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og tilsæt mælken - temperaturen skal være lillefingervarm.
  • Opløs gæren i mælkeblandingen.
  • Rør sukker, salt og halvdelen af melet i.
  • Tilsæt gulerødder og solsikkekerner (gem nogle til pynt) - og resten af melet. Slå dejen godt sammen med en grydeske - den skal være ret våd.
  • Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time.
  • Dyp 2 spiseskeer i vand og form ca. 10 rustikke boller ved at sætte klumper af den bløde dej (ca. 1½ dl pr. bolle) på en plade med bagepapir - de må gerne vokse lidt sammen.
  • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca. ½ time.
  • Bag bollerne midt i ovnen - til de er gyldne ca. 20 min. ved 200° - traditionel ovn.

Jutsér gærmængden ned til 10 g og lad dejen koldhæve natten over i køleskabet. Så er der nybagte gulerodsbrud på morgenbordet.

Du kan bruge mange andre grøntsager end gulerødder, prøv fx at lave regnbuebrud med en blanding af græskar, rødbede og squash. Rodfrugter er også geniale i disse boller. Du kan udskifte mælken med et syrnet produkt blandet med vand. Hvis du fx bruger skyr eller græsk inspireret yoghurt, så tilsæt kun 2 dl af produktet og en ekstra dl vand.

Bag en stor portion og kom dem i fryseren, så har du hele tiden mulighed for at tage boller ud og varme dem, når der er brug for det.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

13412 kJ / 3206 kcal

Næringsindhold pr. 100g

941 kJ / 225 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,4 g
Protein: 11,2 % 6,2 g
Kulhydrat: 62,2 % 34,4 g
Fedt: 26,6 % 6,8 g
https://www.arla.dk/opskrifter/gulerodsbrud/