Surdej

60+ min

Surdej opstart - sådan gør du! Surdej er god start til lækkert hjemmebagt brød eller boller. Denne opskrift på surdej er virkelig nem at gå til, og det syrnede mejeriprodukt sætter hurtigt gang i processen. Når brød hæver med surdej får det en dejlig smag og krumme, og husker du at gemme lidt af dejen til næste gang, kan du springe opstart og et par dages ventetid på friskbagt brød over.

Surdej
Serveringsforslag

Brug fx din surdej til at bage disse lækre surdejsboller.

Velbekomme!

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

2210 kJ / 528 kcal

Energifordeling:
Fiber: 22,2 g
Protein: 12,8 %
Kulhydrat: 75,4 %
Fedt: 11,8 %
Tips

Surdejen skal gerne dufte syrligt, være let boblende og aktiv efter 3-4 dage - ellers tilsæt ca. 5 g gær for at aktivere surdejen. Husk at tage halvdelen af surdejen fra til næste gang du skal bage. Opbevar den færdige surdej i et lufttæt glas ved stuetemperatur og tilsæt et par skefulde mel og vand hver dag. Surdejen skal 'fodres' med lidt vand og mel hver dag, hvis den opbevares ved stuetemperatur - ellers begynder den at nedbryde sig selv og bliver dårlig. Brug gerne af surdejen et par gange om ugen. Hvis du ikke bruger din surdej så ofte, skal den hældes i et helt rent glas med låg og stilles i køleskabet. På køl går surdejen i dvale (der samler sig et lag væske oven på surdejen, som konserverer den) og derfor skal surdejen kun fodres en gang om ugen eller sjældnere.

Ingredienser