Peberkagehus

Peberkagehus

Julens peberkagehus vækker både begejstring og glæde hos små og store. Tag børnene med i køkkenet og lav et hyggeligt og julet peberkagehus, som både pynter og dufter skønt hele julen. Her er både skabelon og opskrift til et flot kagehus - og så kan du give fantasien frit løb, når peberkagehuset skal pyntes. Lys kagehuset op og drys med "sukkersne”. Dejen skal ligge på køl 2½ time – men kan med fordel laves én eller flere dage i forvejen.
https://www.arla.dk/opskrifter/peberkagehus/

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 14 min. ved 200° - traditionel ovn. Ovne bager forskelligt og det er vigtigt, at kagerne bliver sprøde. Vær ekstra opmærksom på kagerne sidst i bageprocessen, så de ikke bliver for mørke.

Peberkagedej
  • Smelt farin, sirup og smør i en gryde. Varm det op til kogepunktet - uden at det koger. Tilsæt mælk og krydderier og rør godt i gryden.
  • Bland natron med melet i en skål og hæld den varme sukkermasse heri. Rør dejen godt sammen og kom den i en pose og tryk den flad.
  • Lad dejen hvile på køl i min. 2½ time.
Rul og skær ud
  • Lad dejen ligge ved stuetemperatur ca. ½ time før brug. Så bliver den lettere at rulle ud.
  • Del dejen i to dele. Drys lidt mel på bordet og rul den ene dej tyndt ud (ca. 3 mm) til en firkantet plade på et stykke bagepapir.
  • Placér de udklippede skabeloner på dejen og skær delene ud med en lille skarp kniv. Det passer med, at der kan være en tagplade, en facade og en gavl på hver plade. Gentag med resten af dejen.
  • Fjern overskydende dej og fordel dem på 2 bageplader.
Bolsjeruder
  • Fordel de knuste bolsjer i ruderne. Bag kagerne midt i ovnen.
  • Lad kagerne køle af på bagepladen til bolsjemassen er stivnet. Flyt herfter kagerne over på en bagerist og lad dem køle helt af.
Dekorationsglasur
  • Pisk flormelis og æggehvide sammen til en luftig glasur.
Pyntning af peberkagehuset
  • Pynt peberkagehuset med glasur og dekorér fx med sukkerkugler og chokoladelinser.
Flydende karamel
  • Lad sukkeret smelte i en pande ved jævn varme - til karamel - uden at det branker.
  • Skru ned til svag varme og hold karamellen flydende.
Sådan bygger du peberkagehuset
  • Placér den ene gavl på et underlag, hvor huset kan blive stående. Vær forsigtig når siderne sættes sammen, da glasuren er skrøbelig.
  • "Lim" facade 1 på gavl 1 ved at komme flydende karamel på den korte side. "Lim" gavl 2 og facade 2 på med samme fremgangsmåde.
  • Kom flydende karamel i begge ender af den ene tagplade og "lim" den på huset. Gentag med den sidste tagplade. "Lim" døren på.
  • Dekorér med glasur i husets samlinger og lav evt. istapper på taget.

Det kræver en voksen, når huset samles med flydende varm karamel. Det er også muligt at samle huset med dekorationsglasuren - tørretiden er dog noget længere her.

Peberkagehuset er selvfølgelig lavet til at spise - men spis det indenfor en uge. Herefter bliver dejen blød, og huset kan falde sammen. Hvis du vil lave et figurkagehus, som holder evigt så lav det af saltdej.

Vi bruger æggehvide i glasuren fremfor vand. Glasuren er nem at dekorere med, da den holder formen og tørrer hurtigt.

Energiindhold for hele retten:

18048 kJ / 4314 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1451 kJ / 347 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 4,3 % 3,7 g
Kulhydrat: 81,3 % 69,4 g
Fedt: 14,4 % 5,6 g
Mere inspiration

Har du lyst til en lidt mindre krævende julekage, så prøv disse honningkager.

Honningkager
60+ min
Honningkager
(193)
Relateret video
Peberkagehus how-to

Et peberkagehus vækker både begejstring og glæde hos store og små. Find opskrift og skabelon her: https://www.arla.dk/opskrifter/peberk... Frida og Britta viser fra start til slut, hvordan du kan lave et hyggeligt og julet peberkagehus, som både pynter og dufter skønt hele julen. En rigtig hyggelig familie aktivitet.

Ingredienser

Peberkagedej
175 g Brun farin
125 g Mørk sirup
75 g Smør
1 dl Mælk
2 tsk Stødt ingefær
2 tsk Stødt kanel
1 tsk Stødt nellike
1 tsk Stødt kardemomme
½ tsk Stødt hvid peber
2 tsk Natron
425 g Hvedemel
Bolsjeruder
Knuste bolsjer
Dekorationsglasur
200 g Flormelis
3 spsk Pasteuriserede æggehvide (ca. 45 g)
Sukkerkugler
Kulørte chokoladeknapper
Flydende karamel
75 g Sukker
Pynt
Julestokke
Flormelis