Danbo ost

Danbo ost
Danbo er den mest producerede og spiste skæreost i Danmark. Otte ud af ti hjem køber en Danbo i løbet af ét år. Osten er en mild, let syrlig ost, der fremstilles af komælk. Osten fås både med og uden kommen samt i flere forskellige fedtprocenter.

Danbo osten er så populær i Danmark, at mange betragter den som Danmarks nationalost. 84% af alle danske husstande har købt Danbo ost i løbet af det sidste år, og en gennemsnitlig husstand køber Danbo ost 12 gange årligt.

Produktionen af Danbo begyndte første gang i 1897 på Kirkeby Mejeri. I 1952 fik osten sit officielle Danbo-navn. Osten produceres i dag af en række mejerier med en masse forskellige lagringsgrader. I 2017 fik Danbo sin betegnelse beskyttet under EU’s ordning for ”Beskyttet Geografisk Betegnelse” (BGB). Denne beskyttelse er en international anerkendelse af, at osten er af høj kvalitet med en unik karakteristika og at den har en helt særlig tilknytning til det geografiske område, den er opfundet i. Danbo må derfor nu kun produceres i Danmark.

Hvordan smager Danbo?

Danbo osten er let aromatisk og mild i smagen. Selve konsistensen af osten er lettere elastisk. Med årene bliver duften samt smagen mere signifikant.

Karakteristika

Danbo er en lys gullig komælksost med en fast konsistens og har få til mange ensartede runde huller på størrelse med ærter. Danbo ostens smags- og teksturkarakteristika opnås efter modning i min. tre uger.

Osten fås både med og uden kommen samt i to forskellige fedtprocenter (30+ og 45+). Dens form er typisk firkantet og flad eller rektanglet.

Den pasteuriserede mælk tilsættes modningskultur og osteløbe. Allerede i det tidlige stadie er modningskulturen med til at give osten særlig karakteristika. Osteløben får mælken til at koagulere/stivne. Ostemassen skæres i små tern, også kaldet ostekorn, så vallen kan trække ud. Ostemassen presses sammen og skæres i mindre blokke, der igen pressen sammen. Herefter saltes ostene, lægges på hylder og smøres med den kitkultur (den bakteriekultur, osten vaskes i), der er karakteristisk for Danboen. Kitbakterierne modner osten udefra, mens modningskulturen og osteløben modner osten indefra. Jo længere osten lagrer med kitkulturen på, jo større indflydelse får den for smagen. Derfor har ekstra lagrede Danbo oste en skarpere smag.

På nogle Danbo oste vaskes kitten af, mens andre får paraffin ud over. Derfor kan man ikke spise skorpen på en Danbo, men den sikrer til gengæld en cremet konsistens.

Der skal bruges omkring 10 liter mælk til 1 kg. færdig Danboost.

Arla oste

Arla Klovborg Danbo

Arla Øko Danbo