Typiske kendetegn er kulmulens første rygfinne, som er kort, efterfulgt af anden rygfinne og gatfinne, som er lange med et forhøjet parti bagtil. Den bliver sjældent over 80 cm. Kødet er lyst, let gråligt og løst i rå tilstand.
Kulmulen er udbredt i store dele af Nordsøen og kystnært i Middelhavet. Den er en saltvandsfisk, som lever på 70-400 meters dybde. Kulmulen er en grådig rovfisk, og blandt de typiske fødeemner er sild, ansjos og makrel. De kulmuler, man køber hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Norge.
Kulmulen, som er en yderst delikat spisefisk, er velegnet til kogning, dampning eller stegning.
Hele året.
Kulmulen er en mager fisk, som er særlig rig på selen og sunde fedtsyrer.
Næringsværdier pr. 100 g:
Energi: 296 kJ
Protein: 16,5
Kulhydrat: 0,0
Fedt: 0,4
Gravide, ammende, kvinder der planlægger graviditet samt børn under 14 år bør, ifølge Fødevarestyrelsen, max. indtage 100 g kulmule og øvrige rovfisk om ugen.