Sådan beregner du

Tilbehør og mængder til fest

Tilbehør og mængder til fest

Det kan være svært at beregne, hvor meget mad og tilbehør man skal servere til en fest. Her får du en kort oversigt, der hjælper dig med at planlægge passende mængder og sikre, at alle bliver mætte – uden for meget madspild naturligvis.

Indhold

Hvordan beregner man mad til fest?

Når du planlægger mad til en fest, afhænger mængderne af antallet af gæster og typen af mad. Som tommelfingerregel kan du regne med følgende mængder pr. voksen:

  • Kød eller fisk: 150-200 g
  • Kartofler, ris eller pasta: 100-125 g
  • Salat og grønt: 100-150 g
  • Brød: 1-2 skiver
  • Dessert: ca. 150 g
Ost per person:
  • Som dessert: ca. 75-100 g ost + lidt frugt eller kiks
  • Som mellemret: ca. 50-75 g ost pr. person
  • Osteanretning med flere varianter: i alt ca. 150 g pr. person

Mangler du ideer til osteanretningen? Klik her.

Suppe per person:
  • Som forret: ca. 2 dl
  • Som hovedret: ca. 3-4 dl + evt. brød til
  • Som natmad: ca. 2-3 dl, gerne med en mild og mættende variant

Inspiration til supper finder du her.

Sauce per person:
  • Som tilbehør til kød eller grønt: ca. 0,5-1 dl pr. person
  • Ved retter hvor saucen er central (fx gryderet): ca. 1-1,5 dl pr. person

Vi har mange gode opskrifter på skønne saucer.

Til børn kan du typisk halvere mængderne. Husk også at tage højde for antallet af retter, gæsternes appetit mm.

Hvor mange liter is til 10 personer?

Beregn 1,5-2 dl is pr. person som del af en dessert og 2,5-3 dl, hvis isen udgør hele desserten. Til 10 personer svarer det til:

  • Som del af dessert: ca. 1,5-2 liter
  • Som hoveddessert: ca. 2,5-3 liter

Find flere lækre isopskrifter her.

Hvad kan man servere til en fest?

Menuen til en fest afhænger af anledning, type af fest og sæson. Hvad du vælger at servere til festen bør endvidere afhænge af, om du serverer maden på en buffet eller tallerkenanretning ved bordene. Hvis du laver mad til en buffet, er det vigtigt at tænke over, om buffetretterne kan tåle at stå fremme i længere tid. Det er også altid en god ide at vælge retter, der kan forberedes i god tid. Her er nogle eksempler på populære retter til festlige anledninger:

Find mere inspiration til festmad her.