Tahin

Tahin (også kaldet tahini ) er en sesampasta/sesamsmør, fremstillet af ristede sesamfrø og olie. Tahin anvendes meget i Mellemøsten og Nordafrika.

Hvad er tahin?

Tahin fås i mørk og lys udgave. En mørk tahin er lavet af uafskallede sesamfrø, mens en lys er baseret på afskallede sesamfrø. Sesamfrø blendes helt enkelt med olie. Tahin kan købes på glas.

Hvordan anvender man tahin?

Tahin er sammen med kogte kikærter de vigtigste ingredienser i hummus. Tahin kan bruges som smørelse på pitabrød og på andet brød. Fx er den ristede nøddeagtige smag god på en kartoffel- eller agurkemad.

Tahin er også velegnet til dressinger og dip, hvor den røres op med fx yoghurt, friske krydderurter og eventuelt hvidløg. Eller den kan bruges som jævner i saucer og gryderetter.

I Mellemøsten er tahin rørt op med dadelsirup meget brugt som sødt smørepålæg på fladbrød. Denne søde udgave kan også spises rørt op med græsk yoghurt.

Hvordan laver man tahin?

Hvis du vil lave din egen tahin, er her en nem opskrift:

500 g sesamfrø 2 dl olivenolie

Rist sesamfrøene på en tør pande i 5-10 minutter. Rør hele tiden rundt i dem, så de ikke branker. Afkøl de ristede sesamfrø og blend dem i en foodprocessor sammen med olien.

Hvor længe kan tahin holde sig?

Opbevar tahinien køligt i et tæt lukket glas. Når den henstår, vil pastaen synke til bunds, og olien vil danne et grumset ”låg” over den. Tahinien skal blot røres rundt før brug. Tahin kan holde sig flere måneder, blot du er omhyggelig med hygiejnen.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet hos Fødevarestyrelsen.

Kilder

  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009