Tahin

Hvad er tahin? Tahin eller tahini er fremstillet af ristede sesamfrø. Det kaldes også for sesampasta og anvendes meget i Mellemøsten og Nordafrika.

Oprindelse

En mørk tahin er lavet af uafskallede sesamfrø, mens en lys er baseret på afskallede sesamfrø. Tahin kan købes som pasta på glas.

Anvendelse

Tahin er sammen med kogte kikærter de vigtigste ingredienser i hummus. Tahin bruges som smørelse på pitabrød og på andet brød. Fx er den ristede nøddeagtige smag god på en kartoffel- eller agurkemad.

Tahin er også velegnet til dressinger og dip, hvor den røres op med fx yoghurt, friske krydderurter og eventuelt hvidløg. Eller den kan bruges som jævner i saucer og gryderetter.

I Mellemøsten er tahin rørt op med dadelsirup meget brugt som sødt smørepålæg på fladbrød. Denne søde udgave kan også spises rørt op med græsk yoghurt.

Hvis man vil lave sin egen tahin, er her en opskrift:

500 g sesamfrø

2 dl olivenolie

Rist sesamfrøene på en tør pande i 5-10 minutter. Rør hele tiden rundt i dem, så de ikke branker. Afkøl de ristede sesamfrø og blend dem i en foodprocessor sammen med olien.

Opbevar tahinien i et tæt lukket glas i køleskabet. Når den henstår, vil pastaen synke til bunds, og olien vil danne et grumset ”låg” over den. Tahinien skal blot røres rundt før brug.

Kilder

  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009Karolines Køkken