Stjerneanis
Smag
Stjerneanis må ikke forveksles med anis, der tilhører en anden planteslægt. Men smagsmæssigt minder de to krydderier en del om hinanden. Stjerneanis indeholder, ligesom anis, stoffet anethol, der giver en karakteristisk lakridssmag.
Oprindelse
Stjerneanis stammer fra det sydlige Kina og den nordlige del af Sydøstasien. Den kom først til Europa i 1700-tallet.
I dag dyrkes stjerneanis i Indien, Japan og på Filippinerne.
Anvendelse
Stjerneanis skal anvendes med omtanke i madlavningen, da smagen er dominerende. En halv til en hel stjerneaniskapsel er som regel nok til en ret, så den smager tilpas krydret og ikke overparfumeret.
Stjerneanis er et meget brugt krydderi i kinesisk mad. Den bruges i supper og marinader og passer godt sammen med svinekød og and. En stjerneaniskapsel i kogevandet til ris giver også en behagelig parfumeret smag.
Desuden er stjerneanis god som krydderi i varme drikke, i lagen til syltede frugter og i indkogt sirups- eller rødvinslage til osteanretninger.
De små stjerneanisfrø kan kværnes til pulver og bruges i bagværk og marmelade.
Stjerneanis indgår i krydderiblandingen ”de fem krydderier” sammen med peber, kanel, kryddernellike og fennikelfrø.
Stjerneanisfrø virker slimløsende og bruges som ingrediens i hostesaft.
Botanik
Stjerneanistræet bliver fire til fem meter højt. Der går omkring seks år, før det sætter frugter.