Kryddernellike

Kryddernellike
Kryddernellike er tørrede blomsterknopper fra et tropisk, stedsegrønt træ. I daglig tale kaldes kryddernellike blot for nellike. Dette navn stammer fra det tyske Nägelein, der betyder lille søm og hentyder til krydderiets form. Kryddernellike må ikke forveksles med den staude og blomst, som også hedder nellike. De to planter har intet med hinanden at gøre.

Hvor stammer kryddernellike fra?

Kryddernellike stammer fra Molukkerne, som er en gruppe småøer i Indonesien. Omkring år nul kom krydderiet til Indien og Kina. I dag er Indonesien stadig den største producent, men kryddernellike dyrkes også på øerne Madagaskar, Zanzibar, Pemba, Sri Lanka og i Brasilien.

Hvordan anvender man nellike i madlavningen?

Nellike har en særpræget, behagelig duft, som vi forbinder med duften af julestemning, når vi fx stikker hele nelliker i appelsiner og hænger dem op til pynt. Nellike kan fås både som hele nelliker og som stødt nellike.

Kryddernellike har en dominerende smag, og derfor skal man passe på med ikke at overdosere, når man tilsætter det til maden. Kryddernellike bruges meget i kinesisk mad, og det er en af ingredienserne i det femte krydderi.

Fx kan hele nelliker stikkes i et løg, som koges med i en suppefond eller en sovs, hvor nellike giver velsmag uden at dominere. På samme måde kan de hele nelliker stikkes ned imellem sværene på flæskestegen, i en skinke eller and, hvorved de afgiver smag til kødet. Eller de kan tilsættes marinaden til fisk eller kød. Også sukkersyltede frugter, som blommer og pærer, kan krydres med hele nelliker i lagen.

Stødt nellike anvendes i krydret bagværk og desserter. I julens brune kager og honningkager, er det uundværligt, da det sammen med de andre krydderier giver disse kager en karakteristisk smag og duft.

Desuden bruges nelliker til at krydre gløgg og andre varme drikke.

Kryddernellike eller nellikeolie (eugenol) anvendes desuden i mundskyllevand og tandpasta, hvor man udnytter den desinficerende virkning. Tidligere brugte tandlægerne også nellikeolie rørt sammen med zinkoxid til at lave en midlertidig cementfyldning i en tand.

I Asien bruger man nelliker på en anden måde end hos os. I Indien tygger man dem for at få frisk ånde, og i Indonesien anvendes cirka 50 procent af den samlede verdensproduktion til at blande i tobakken til cigaretterne, kretek, som stort set alle indonesiske mænd ryger. Den karakteristiske røgelsesagtige duft møder man overalt, hvor mennesker færdes i den del af verden.

Botanik

Nelliketræet tilhører myrtefamilien og gror bedst i et fugtigt klima nær havet. Det kan blive mindst 12 meter høj. Blomsterknopperne sidder i klaser, mange af dem ret højt oppe i træerne, og det betyder, at plukningen er besværlig. De små blomsterknopper skal høstes, når de er svulmet op og ved at blive lyserøde, men inden de åbner sig og springer ud. De uudsprungne blomsterknopper tørres i solen i nogle dage, hvorved de får den mørkebrune farve, som vi kender.

Forbehold

Kryddernellike indeholder 15-18 procent æteriske olier, som mest består af eugenol, der også findes i allehånde. Eugenol er både desinficerende og lokalbedøvende. Men det er også et parfumestof, som kan give allergi, og derfor skal det stå i deklarationen, hvis et produkt indeholder eugenol.

Kilder

  • ”Krydderier & Kokkerier” af Torsten Vildgaard og Carl Th. Pedersen, Lindhardt og Ringhof, 2006
  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009.