Muskat

Muskat
Muskatnød og muskatblomme er to lidt forskellige krydderier, der stammer fra den samme frugt. Muskatnødden er selve kernen inde i muskatfrugtens sten, og muskatblommen er frøkappen, der sidder rundt om stenen.

Oprindelse

Muskattræet stammer fra Molukkerne, som er en gruppe småøer i Indonesien. I dag dyrkes muskat i det sydlige Asien, Vestindien, Caribien og Brasilien.

Anvendelse

Der er ikke stor forskel på smagen af muskatblomme og muskatnød, men muskatblomme har en blomsteragtig duft og en lidt mildere og finere smag end nødden. I de fleste opskrifter er det muskatnødden, der står i ingredienslisten, men både muskatnød og blomme kan bruges til de samme retter.

Muskat anvendes især til osteretter, mælkesaucer, kålretter, kartoffel- og grønsagsretter. Fx lasagne, stuvet hvidkål og stuvet spinat. Men også fars, pølser og lammekød krydres ofte med reven muskatnød.

Muskatblomme anvendes især til skaldyr og fiskeretter. Den bruges desuden i desserter og is eller som drys på drinks.

Muskat indgår også i blandingskrydderierne garam masala og quatre-epices. Garam masala er en indisk krydderiblanding, og quatre-epices er en blanding af fire forskellige krydderier.

Muskatnød kan købes både som hel nød og som reven muskatnød. Aromaen forsvinder hurtigt i den færdigrevne nød, så det er bedst at købe den hel og så selv rive den. Der findes små rivejern beregnet til muskatnød.

Muskatblomme kan anvendes hel eller knuses i en morter eller en krydderikværn.

I Indonesien spises frugtkødet også. Det blandes med palmesukker og tørres, hvorefter det serveres som slik.

Botanik

Muskattræet er et 10-15 meter højt, stedsegrønt træ. Det bærer først frugter, når det er omkring 15 år gammelt. Frugterne er stenfrugter og ligner abrikoser, når de er plukkemodne. Frugterne høstes, når det hårde frugtkød begynder at sprække. Når frugtkødet fjernes, kommer man ind til den netagtige, orangerøde frøkappe, som vi kalder muskatblomme. Ordet blomme kan lyde lidt misvisende, men henviser til det ældre nordiske ord for blomst, fordi man i middelalderen troede, at muskatblomme var træets tørrede blomst.

Frøkappen eller muskatblommen omsvøber en mørk skinnende sten eller rettere nød. Denne sten indeholder en kerne, som er det krydderi, vi kalder muskatnød. Selv om det botanisk set er en kerne, ligner den en nød, derfor navnet muskatnød.

Den røde frøkappe – muskatblommen – tørres i solen i nogle timer, hvorefter den bliver gul og hård. Også stenen tørres i solen, indtil kernen indeni rasler. Så knuses skallen, og man kan pille nødden ud. Udbyttet af muskatnødder fra et træ er cirka fem gange så stort som mængden af muskatblomme.

Muskat indeholder æteriske olier og aromatiske forbindelser. Sidstnævnte kan omdannes til stoffer, der ligner det narkotiske stof amfetamin. Der skal dog indtages store mængder muskat, for at stoffet har den euforiserende virkning.

Kilder

  • ”Krydderier & Kokkerier” af Torsten Vildgaard og Carl Th. Pedersen, Lindhardt og Ringhof, 2006
  • ”Alverdens krydderier og krydderurter” af Claus Ib Olsen og Nanna Simonsen, Gyldendal, 2009