Kartoffelfad og stegt laks med æblesalsa

1 time 15 min
Arbejdstid: 35 min
Kartoffelfad og stegt laks med æblesalsa

Den saftige æblesalsa giver friskhed og flotte farver til laksen og de bagte rodfrugter.

Ingredienser

½ liter Let mornaysauce
800 g Skrællede melede kartofler i skiver
2 Groftrevne løg (ca. 200 g)
2 Groftrevne æbler, fx jonagold (ca. 200 g)
200 g Groftrevet knoldselleri
3 tsk Fintrevet muskatnød
2 tsk Groft salt

Æblesalsa

2 Æbler i små tern, fx jonagold (ca. 200 g)
2 tsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
2 spsk Friskpresset citronsaft
2 spsk Finthakket løg
1 dl Hakket persille
¼ tsk Groft salt
4 Skind- og benfri laksefileter (ca. 500 g)
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Kom ca. halvdelen af ostesaucen i et ovnfast fad (ca. 6 x 20 x 28 cm).
  • Fordel halvdelen af kartoflerne i fadet.
  • Bland løg, æbler, selleri, muskat og salt og kom de revne grøntsager på kartoflerne.
  • Fordel resten af kartoflerne og resten af saucen i fadet.
  • Pres kartoflerne godt ned i saucen og bag kartoffelfadet midt i ovnen ca. 50 min. ved 225° - traditionel ovn - læg evt. bagepapir over, hvis overfladen er ved at blive for mørk.

Æblesalsa

  • Bland æbleternene med citronskal og -saft og vend dem sammen med resten af ingredienserne.
  • Lad salsaen trække i mindst 10 min. og smag til.
  • Læg laksestykkerne i en kold pande og skru op til kraftig varme. Steg i ca. 3 min.
  • Vend laksestykkerne, drys med salt og peber og steg ved jævn varme i ca. 5 min.
  • Kom laksestykkerne i et fad, drys noget af æblesalsaen over og server med resten af salsaen og kartoffelfadet.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10218 kJ / 2442 kcal

Næringsindhold pr. 100g

379 kJ / 91 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 24,8 % 5,5 g
Kulhydrat: 40,6 % 9,1 g
Fedt: 34,6 % 3,5 g
Relateret video Lakse test

Karolines Køkkenskole viser, hvordan du steger laks, så den bliver saftig indeni og sprød på skindsiden.

https://www.arla.dk/opskrifter/kartoffelfad-og-stegt-laks-med-ablesalsa/